Mediclowns zoeken extra medewerkers: “We zijn met 10 voor alle ziekenhuizen in Limburg en Vlaams-Brabant”

De Mediclowns, clowns die bij kinderen op bezoek gaan in ziekenhuizen om hun verblijf daar aangenamer te maken, zijn op zoek naar nieuwe clowns, want ze zijn momenteel met te weinig.

Lothar Grob, coördinator van de Mediclowns, is dringend op zoek naar nieuwe clowns. “Door de coronacrisis hebben ook wij klappen gekregen”, zegt Grob. “Mediclowns zijn vrijwilligers en velen konden het niet meer combineren met hun werk. Jammer genoeg is er ook een clown overleden. We zijn nu met 10 clowns voor alle ziekenhuizen in Limburg en Vlaams-Brabant. Wekelijks alle ziekenhuizen bezoeken is dus niet haalbaar.”

De "clownsparkle"

“Om nieuwe clowns te vinden hebben we een bootcamp georganiseerd en daardoor hebben we er al twee fantastische mediclowns bijgekregen”, zegt Grob. “Toch hebben we er nog steeds niet genoeg. We zijn daarom op zoek naar mensen met een "clownsparkle", iemand die het in zich heeft om zieke kinderen in het ziekenhuis, thuis of zelfs via online chat blij te maken.”

Je moet een clown ZIJN, niet spelen

Lothar Grob, coördinator van de Mediclowns

“Je moet geen professionele clown zijn om een mediclown te worden", gaat Grob verder. "We zijn dus niet op zoek naar mensen die ongelofelijk goed ballonnetjes kunnen plooien, goed kunnen goochelen of met circus bezig zijn. Je moet gewoon een clown zijn, niet spelen. We hebben mensen nodig die empathisch kunnen zijn met een vrolijke insteek. Als een kind tegen ons zegt: ‘Ik heb pijn’, dan gaan we daar niet mee om zoals een klassieke hulpverlener. We gaan op zoek naar een vrolijk spel, naar het onverwachte of zelfs het rare. We gaan het pijntje bijvoorbeeld in een cadeautje inpakken en het cadeautje daarna weggooien.” 

Bootcamp

“De dankbaarheid die je als mediclown krijgt, is heel groot”, zegt Grob. “Het is zalig als je een kind na je bezoekje enthousiast hoort zeggen tegen de mama: ‘Oh mama dat was keileuk, die clown kroop daar bijna in die lavabo want die dacht dat dat een zwembad was.’ Dat zijn de momenten waar je je aan optrekt en die je heel veel energie geven om naar de volgende kamer te gaan.”

“Vanavond organiseren wij nog een bootcamp. Mensen kunnen zich bij ons komen voorstellen maar ze moeten eerst een motivatiemail en enkele foto’s van zichzelf sturen naar lothar@mediclowns.be of info@mediclowns.be. Als ik denk dat je de "clownsparkle" hebt, mag je auditie komen doen. En als je slaagt voor je auditie, krijg je van ons een opleiding. Zo heb je later de juiste handvaten om zieke kindjes blij te maken", besluit Grob.

Meest gelezen