Milieuvergunning chemisch bedrijf Evonik in Antwerpse haven wordt aangevochten wegens stikstofuitstoot

De Bond Beter Leefmilieu tekent beroep aan tegen de omgevingsvergunning voor het chemisch bedrijf Evonik in de Antwerpse haven. Dat schrijft De Standaard. De BBL argumenteert dat het bedrijf te veel stikstof doet neerslaan in de natuur. Meer bijvoorbeeld dan de geplande gascentrale van Vilvoorde, die geen vergunning krijgt.

Chemiebedrijf Evonik verkreeg onlangs een vernieuwing van zijn omgevingsvergunning van de provincie Antwerpen.  De provincie volgde daarmee een positief advies vanwege de bevoegde provinciale commissie.  

Maar de Bond Beter Leefmilieu verzet zich hiertegen. "Evonik is een grote stikstofuitstoter", zegt Tycho Van Hauwaert, "we spreken over ruim 800 ton stikstofoxiden en ruim 20 ton ammoniak. Het bedrijf neemt trouwens geen maatregelen om zijn uitstoot te verminderen, hoewel het dat wel moet doen. Het zal dus nog jaren op dezelfde manier die stikstof blijven uitstoten."

Problemen met stikstof doen misschien een belletje rinkelen. Begin dit jaar kreeg een landbouwbedrijf in Kortessem geen vergunning voor een kippenstal omdat de omliggende natuur te veel zou lijden onder de stikstof die er wordt uitgestoten. Dat is het befaamde stikstofarrest.

Sindsdien wordt er nauwer toegekeken op de stikstofuitstoot van grote projecten in Vlaanderen.  Zo is er discussie over bijvoorbeeld een ruilverkaveling in Gooik, waarbij grote landbouwpercelen zouden worden gecreëerd en waarbij de uitstoot van stikstof ook als problematisch wordt gezieen.  

En veel bekender: de grote gascentrale die Engie Electrabel wil bouwen in Vilvoorde krijgt geen vergunning van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir, omdat de uitstoot van stikstof en ammoniak te hoog is. 

"Meer uitstoot dan Vilvoorde"

Nochtans is de stikstofuitstoot van het chemisch bedrijf Evonik groter dan die van de gascentrale van Vilvoorde. "Het is heel moeilijk om die projecten met elkaar te vergelijken", zegt Tycho Van Hauwaert. "Maar het gaat vooral om de impact van elk project op de waardevolle natuur. En dan zie je duidelijk dat Evonik meer bijdraagt aan neerslag van stikstof in de natuur dan Vilvoorde."

'Bovendien neemt Vilvoorde maatregelen om die uitstoot te verminderen, terwijl Evonik dat totaal niet doet. En toch een vergunning krijgt. En daarom gaan wij in beroep." Nog volgens de BBL zou Evonik ook "PFOS (een vervuilende chemische stof die bijna niet kan worden afgebroken) uitstoten zonder te weten waar het vandaan komt."

Woordvoerder Danny Erreweyaert van Evonik zegt het beroep af te wachten.  Hij voegt er nog aan toe: "Wij leven altijd de opgelegde uitstootnormen na."

Het beroep moet nu worden behandeld door Vlaams minister van Omgeving, Zuhal Demir. Zij verzette zich dus eerder tegen de gascentrale van Vilvoorde, met als argument de hoge stikstof- en ammoniakuitstoot, en dus wordt het uitkijken hoe zij zich in dit dossier zal positioneren.

Meest gelezen