Radio 2

Opvallende kerststal in Steenokkerzeel: varkens, pensen en condoom naast Maria en Jozef

Langs de Mulslaan in Steenokkerzeel staat een opvallende kerststal. Naast Maria en Jozef zie je varkens, pensen en als je goed kijkt ook een condoom. “Voor de zwarte pensen”, zegt Roland Kempeneers die de stal bouwde.

De ene kerststal is de andere niet. Dat weet Roland Kempeneers uit Steenokkerzeel maar al te goed. “Ik maak er altijd mijn werk van. Je moet wel, want anders komen er geen mensen kijken”, zegt de 70-jarige Roland die dit jaar voor de 28e keer een kerststal bouwde. “Je moet altijd iets vernieuwen. Een kerststal met enkel Maria en Jozef, dat is niet zo speciaal.“

Beenhouwerij

Dit jaar ging Roland voor een soort van beenhouwerij. “Er is iemand die een varken slacht en daar pensen van maakt. Vroeger deden ze dat van deur tot deur. Ze hadden een varken om vet te mesten en daar maakten ze pensen van. Vroeger waren er nog geen diepvriezers en dan pekelenden ze het vlees. Maar dat is moeilijk om uit te beelden. Daarom heb ik het dier aan een ladder omhoog gehangen om uit te beelden dat ze hem doden en het bloed opvangen om daar zwarte pensen mee te maken.“

Condoom

Roland had twee weken nodig om z’n kerststal op punt te zetten. “Er hangt een varken in met zwarte vlekken. Ik had er eerst rondjes op geschilderd, maar mensen zeiden dat het precies een dalmatiër was, dus heb ik hem wat aangepast.” Maar het opvallendste decorstuk hangt rond een machine.

“Ik moet vaak uitleggen hoe ik op dat idee ben gekomen en hoe ik alles heb opgebouwd. Aan de vleesmolen hangt een velletje en ik durf bijna niet te zeggen wat ik daarvoor gebruikt heb. Ik vond zo’n velletje niet, dus ik heb er een condoom aan gehangen.“ Het is dus bang afwachten of er op 25 december wel een kleine Jezus in de kerststal zal liggen.

Het condoom rond het vleesmachine van Roland.
Radio 2

Meest gelezen