Pleegzorg Oost-Vlaanderen zoekt gezinnen die jongeren met gedragsstoornis willen opvangen

Pleegzorg Oost-Vlaanderen zoekt voor het eerst pleeggezinnen voor kinderen met gedragsproblemen. Daarvoor werkt de organisatie samen met vzw Amon uit de Vlaamse Ardennen. Ze zoeken dus vooral gezinnen uit die regio. Gezinnen mogen kiezen hoe vaak ze de kinderen opvangen. Dat kan gaan van enkele dagen in de week tot volledige weken.

Met het project "Partners in Parenting" willen Pleegzorg Oost-Vlaanderen en vzw Amon in Zuid-Oost-Vlaanderen kwetsbare kinderen een thuis te bieden. De twee jeugdhulporganisaties gaan samen op zoek naar gezinnen die kinderen met emotionele en gedragsproblemen willen opvangen. De kinderen verblijven in de verschillende leefgroepen van vzw Amon in Kruisem, Zwalm en Ninove. Het verschil is, dat ze niet voltijds in een pleeggezin terechtkomen, maar ondersteund worden door vzw Amon. 

Een pleeggezin kan wekelijks of tweewekelijks een speelplekje aanbieden aan een kind of het enkel tijdens de weekends of de vakantieperiodes opvangen. Andere gezinnen kunnen ervoor kiezen om een kind of jongere voltijds in hun gezin op te nemen.

Niet elk gezin is geschikt als pleeggezin

Niet elke familie komt in aanmerking om pleeggezin te worden. Er wordt eerst een informatieavond over deze specifieke opvang georganiseerd. Initiatiefnemer Karl Brabants vindt het belangrijk dat er vooraf een totaalbeeld van de pleegouders wordt geschetst. 

"We proberen een beeld te krijgen van hoe de gezinnen leven, welke job ze hebben, etcetera. Daarnaast bespreken we de beschikbaarheid, hun motivatie en hun pedagogische ervaring. We vinden het ook belangrijk dat het hele gezin de opvang ondersteunt, daarom spreken we ook met de eigen kinderen. Daarnaast moet er ook voldoende stabiliteit en draagkracht aanwezig zijn in het pleeggezin."

Het is een constante opdracht om pleeggezinnen te vinden
Karl Brabants, initiatiefnemer Partners in Parenting

Kloof tussen aantal kinderen en pleegouders

Er blijft een kloof tussen het aantal pleeggezinnen en het aantal kinderen die opgevangen moeten worden. "Het is een constante opdracht om pleeggezinnen te vinden. Gelukkig hebben we constant screenings lopen, maar de kloof van beschikbare plaatsen blijft. Er is vooral een nood aan extra crisispleeggezinnen, die kinderen voor een kortere periode opvangen."

Interesse? De infosessie is gratis. Inschrijven op voorhand is wel verplicht. Meer informatie vind je via hun site.

Meest gelezen