Abel Mitjà Varela

Val van Duitser thuis op weg naar bureau voor telewerk, is arbeidsongeval bij pendelen volgens rechter

Een Duitse man die onderweg naar zijn bureau tijdens het telewerken van de trap viel en een ruggenwervel brak, moet de kosten van de gevolgen volledig vergoed krijgen. Dat heeft een arbeidsrechtbank in Duitsland beslist. Het Bundessozialgericht oordeelt dat het om woon-werkverkeer en dus een arbeidsongeval gaat. Hoe zit dat bij ons?

Telewerken. Het is sinds het begin van de coronacrisis ook in ons land het nieuwe normaal. En daardoor heeft pendelen een andere betekenis gekregen. Vroeger nam je de trein of stond je urenlang in de file, tegenwoordig wandel je van je bed naar je bureau. Je bent minder lang onderweg, maar dat betekent niet dat er tijdens die verplaatsing geen ongevallen meer kunnen gebeuren. 

Arbeidsongeval in Duitsland

Dat ondervond onlangs een Duitse man. Hij stond op en vertrok naar zijn bureau, een verdieping onder zijn slaapkamer. Op de wenteltrap gleed hij uit en bij zijn val brak hij een ruggenwervel. De verzekeraar van zijn werkgever weigerde eerst de kosten te betalen, maar de rechter heeft daar nu anders over beslist. 

Van het bed naar je bureau stappen is tegenwoordig woon-werkverkeer, oordeelde de rechter, en dus is het vallen onderweg een arbeidsongeval. Gevolg: de verzekeraar moet betalen. Een belangrijk element in het vonnis van de rechter was bovendien dat de Duitser nog niet ontbeten had. Geen pietluttig detail want in Duitsland kan een arbeidsongeval alleen gebeuren tijdens de eerste reis naar je werk. Als de man dus gevallen was op weg naar de keuken, was het geen arbeidsongeval geweest. 

En bij ons?

De Duitse regels zijn duidelijk, maar hoe zit dat bij ons? Ben ik ook verzekerd als ik domweg mijn voet verstuik onderweg naar mijn bureau in de kamer hiernaast? “Dat is inderdaad een arbeidsongeval”, stelt professor arbeidsrecht aan de UGent Alexander De Becker meteen gerust. “Daar bestaat relatief weinig discussie over. Bij ons niet, maar eigenlijk in de hele Europese Unie niet.”

“In België is er een wet van 1967 voor de publieke sector en een wet van 1971 voor de private sector die bepaalt dat alle ongevallen op het werk of van en naar het werk, arbeidsongevallen zijn”, legt De Becker uit. “Om een traditioneel voorbeeld te geven: stel dat je met de trein gaat werken en bij het lopen naar de trein sla je je voet om. Dan is dat een arbeidsongeval want je bent aan het lopen om de trein te halen die je naar het werk brengt.”

Ongevallen op het werk of van en naar het werk, zijn arbeidsongevallen
Professor arbeidsrecht (UGent) De Becker

Maar net zoals in Duitsland geldt het enkel voor woon-werkverplaatsingen. “Als je onderweg nog even langs de apotheker passeert en tussen je huis en de apotheek je voet verstuikt, is het geen arbeidsongeval”, maakt De Becker de analogie met het onbijtverhaal van de Duitse man. “Verstuik je onderweg van de apotheek naar het station je voet, dan is het weer wel een arbeidsongeval.” 

Robbe De Leener

“Er is 20 jaar geleden wel wat discussie geweest over wat te doen met verplaatsingen in huis op het ogenblik dat er getelewerkt wordt”, geeft De Becker toe. “Maar ook daar hebben we behoorlijk snel besloten dat je werkplaats dan je huis is en het dus ook hier om een arbeidsongeval kan gaan."

En ook wie voor de coronapandemie nog nooit had getelewerkt, is verzekerd. “De regel staat in zo goed als alle verzekeringscontracten die tussen de werkgever en de verzekeraar worden afgesloten”, weet De Becker. 

“Vroeger was telewerken een afspraak tussen de werkgever en de werknemer, maar nu is het een verplichting die wordt opgelegd of toch minstens zeer sterk wordt aangeraden door de overheid. Ook als je nooit eerder getelewerkt hebt, verandert er niets aan de toepasselijkheid van de verzekering op jou. De wet heeft het over de arbeidsplaats en dat is, door de regels die zijn uitgevaardigd door de overheid, je huis", besluit hij. 

Meest gelezen