Testevent Versuz komt met definitieve resultaten: CO2-norm halen bijna onmogelijk

Het is nagenoeg onmogelijk om in een volle discotheekzaal, waar feestvierders een coronapas voorlegden, de CO2-norm niet te overschrijden. Ook niet als zelfs dakluiken worden opengezet. Dat blijkt uit de resultaten van een testevent dat discotheek de Versuz in Hasselt half september organiseerde, samen met Horeca Vlaanderen. 

Voor de ideale luchtkwaliteit hanteert de overheid 900 ppm (parts per million) als norm. Vanaf 1.200 ppm moeten horecazaken of dancings maatregelen nemen, bijvoorbeeld het bezoekersaantal omlaag halen of ramen en deuren openzetten.  

Bert Blocken, professor bij de Technische Universiteit in Eindhoven en de KULeuven, leidde het onderzoek samen met zijn team. "We hebben gemeten wat er gebeurt met aerosolen- en CO2-concentraties als 60 procent van de discotheek gevuld is met mensen. We hebben de concentraties bekeken in normale situaties, waar de Versuz geventileerd wordt zoals dat altijd gebeurt, maar ook in extreme situaties. We deden dezelfde test wanneer de dakluiken worden opengezet, en het dus zou kunnen binnen regenen."

Die CO2-waarde van 900 ppm kunnen we helemaal op onze buik schrijven

De resultaten uit het onderzoek zijn volgens professor Blocken verrassend. "Zelfs in de meest extreme situatie geraken we niet onder de 1.200 ppm. Dit herkennen heel wat horeca- en fitnessuitbaters, maar ook schooldirecteurs volgens mij. Die waarde van 900 ppm kunnen we helemaal op onze buik schrijven, tenzij we overal ramen en deuren gaan openzetten."

Hoewel dit klinkt als zeer slecht nieuws voor horeca en dancings - want volgens de huidige CO2-norm kan feestvieren in een discotheek dus niet coronaveilig met een coronapas - klinkt Blocken positief. "Het hangt ervan af hoe je het bekijkt. Ik pleit nu al 18 maanden voor het massaal inzetten op ventilatie, aangevuld met luchtreinigers. Op die manier kan je aerosolen wél goedkoop en efficiënt naar beneden halen. Want daar zit het probleem, minder bij die CO2."

Het team van Bert Blocken start de komende maanden met proefprojecten rond luchtreiniging in scholen en horeca in Bilzen, Peer, Kinrooi en Aarschot. 

Meest gelezen