Nicolas Maeterlinck

Vlaamse regering wijkt uit voor haar wekelijkse ministerraad wegens indringer in Errerahuis

De Vlaamse regering houdt haar wekelijkse ministerraad en aansluitende persconferentie vandaag aan het Martelaarsplein, en niet op de gebruikelijke locatie: het Errerahuis. VRT NWS verneemt uit goede bron dat daar dinsdag een vrouw is binnengedrongen. Omdat momenteel niet duidelijk is of er een veiligheidsrisico is, is de Vlaamse regering uitgeweken naar het Martelaarsplein, waar het kabinet van de Vlaamse minister-president gevestigd is.

De Vlaamse regering is te weten gekomen dat op 7 december een vrouw is binnengedrongen in het Errerahuis. Het parket bevestigt dat de indringster is aangesproken door de conciërge. Toen die haar identiteitskaart vroeg, is ze gaan lopen. Uit een analyse van de camerabeelden is gebleken dat de vrouw een hele tijd in het gebouw aanwezig is geweest. Ze zou ook in een computer hebben ingebroken.

"Men neemt het hier bijzonder ernstig." Bekijk hieronder de live toelichting van onze reporter Anne Vanrenterghem:

Videospeler inladen...

Nu blijkt dat mevrouw een boek en een bos gedroogde bloemen zou gestolen hebben

Sarah Durant (Parket Brussel)

"Mevrouw is langs de voordeur naar binnen kunnen lopen omdat er werkmannen aanwezig waren", legt Sarah Durant van het Parket Brussel uit. "Nu blijkt dat mevrouw een boek en een bos gedroogde bloemen zou gestolen hebben."

Het is niet duidelijk over wie het gaat, want de vrouw is nu spoorloos en wordt opgespoord. VRT NWS heeft informatie dat het niet zou gaan om een extremiste, maar over een activiste. Volgens het parket worden de camerabeelden nu geanalyseerd om haar te kunnen identificeren.

Sarah Durant van het Parket Brussel legt uit wat nu al bekend is.

Videospeler inladen...

Hoe dan ook: omdat het nog onduidelijk is of er een veiligheidsrisico in het Errerahuis is, heeft de Vlaamse regering gekozen om bijeen te komen aan het Martelaarsplein. Het is trouwens nog niet duidelijk wanneer de speurders het gebouw weer zullen vrijgeven; daarvoor wordt allicht gewacht op de resultaten van de zogenoemde sweeping, het grondig doorzoeken van het gebouw.

Aanvankelijk werd het Errerahuis vooral voor ceremoniële aangelegenheden gebruikt, maar begin vorig jaar besliste minister-president Jan Jambon (N-VA) dat de ministerraden voortaan daar zouden gehouden worden. Het 18e-eeuwse gebouw geldt als de ambtswoning van de Vlaamse regering en Jambon wilde het op die manier opwaarderen. 

Meest gelezen