Volleybalster Freya Aelbrecht: Veel positieve reacties gekregen na interview over bondscoach op Canvas 

Volleybalsters Freya Aelbrecht, Valerie Courtois en Hélène Rousseaux hadden het begin deze week in de docureeks "De prijs van de Winnaar" over het grensoverschrijdend gedrag van Gert Vandebroek, coach bij de nationale volleybalploeg. Het gaat dan om mentaal en emotioneel grensoverschrijdend gedrag, niet over fysiek grensoverschrijdend gedrag. "Het was een bewogen week", vertelt Aelbrecht, "maar na het interview viel er wel een last van mijn schouders."

"Valerie Courtois, Hélène Rousseaux en ikzelf hebben op voorhand goed nagedacht over wat we gingen doen," zegt Aelbrecht, "want we beseften heel goed tegen wie we moesten opboksen. Emotioneel en mentaal grensoverschrijdend gedrag in de sportwereld is al twee jaar een topic en het is een illusie te denken dat volleybal daarvan gevrijwaard zou blijven. Natuurlijk niet. Wij vonden daarom dat wij ons verhaal moesten vertellen.  Maar dat het zo'n beloop zou nemen, hadden we niet gedacht. Het is deze week erg intens geweest. Maar ik heb enorm veel steunberichtjes gekregen."

Mijn ouders waren bang voor wat er ging komen maar begrepen dat ik dit moest doen

"Mijn ouders vroegen mij waarom ik vond dat ik dit moest doen, uit bezorgdheid", zegt de volleybalspeelster. "Ik heb hen aanvankelijk niet alles verteld. Maar de laatste jaren, zeker toen ik uit de ploeg werd gezet, hebben wij het er samen meer over gehad. Ik heb hen ook uitgelegd waarom ik erover wou praten, omdat ik voelde dat het allemaal niet meer OK was en omdat ik wou dat het veranderde." 

Teleurgesteld in Volley Vlaanderen en Volley Belgium

"Sport Vlaanderen, Volley Belgium en Volley Vlaanderen kozen na de uitzending resoluut de kant van de bondscoach", zegt Aelbrecht. "En daar ben ik erg teleurgesteld in. Ik had het verwacht, maar toch ... Maar die reactie bevestigt het probleem en maakt duidelijk waarom we niet eerder hebben durven spreken. Ze verwijten ons nooit eerder signalen te hebben gegeven. Dat is zeker niet waar. We hebben alle drie verschillende keren de situatie aangekaart. Uiteindelijk zijn enkele meisjes waaronder Valerie Courtois gestopt en ik ben uit de ploeg gezet."

Sportklimaat in Vlaanderen verbeteren

"Ik wil een veilig topsportklimaat voor onze kinderen en ik doe het ook voor de toekomst van de sport", zegt Aelbrecht. "En dan zijn er een soort van klokkenluiders nodig natuurlijk. Maar iedereen is heel anders daarin en heeft een ander verhaal. Ik was zelf al 29 toen ik voor het eerst voor mezelf durfde opkomen, nu ben ik 31 en pas nu durf ik met mijn verhaal naar buiten komen. Dus die jonge spelers, ik snap dat zij nog anders in het leven staan. Ik respecteer ieders mening en beslissing, echt waar", besluit Aelbrecht.  

Meest gelezen