2021 Heritage Auctions

Zeldzame eerste druk van Harry Potter-boek geveild voor meer dan 400.000 euro

Een eerste druk van het boek "Harry Potter en de steen der wijzen" van J.K. Rowling is in de Verenigde Staten geveild voor 417.000 euro. Volgens het veilinghuis Heritage Auctions is er nooit eerder zoveel geld neergeteld voor een 20e-eeuwse roman. 

"Harry Potter en de steen der wijzen" is het eerste deel van de Harry Potterserie. De populaire boeken van J.K. Rowling gaan over een leerling-tovenaar, Harry Potter, en zijn vrienden Ronald Wemel en Hermelien Griffel met wie hij studeert aan Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Van de zeven boeken zijn wereldwijd meer dan 500 miljoen exemplaren verkocht. Daarmee is het de best verkochte serie boeken ooit. 

In 1997 verscheen het eerste boek, "Harry Potter en de steen der wijzen". Van de eerste uitgave met harde kaft werden er 500 exemplaren gedrukt. De boeken waren voornamelijk bestemd voor bibliotheken. 

Een van de exemplaren kwam terecht in de handen van David Heyman van Heyday Films, die op zoek was naar kinderboeken om te verfilmen. Hij besprak zijn idee met filmstudio Warner Bros.. In 1999 verkocht Rowling de filmrechten op haar eerste vier boeken. Uiteindelijk zijn er 8 films gemaakt, die bijna 8 miljard dollar opbrachten. 

Het boek van Heyman is nu geveild en bracht 471.000 dollar op (417.000 euro). Andere eerste drukken brachten meestal tussen de 110.000 en 138.000 dollar op. De startprijs voor dit exemplaar was 75.000 dollar. De koper was een telefonische bieder die anoniem wenste te blijven.

Meest gelezen