Zijn genderneutrale awards en identiteitskaarten nodig? Beluister onze nieuwe jongerenpodcast

Genderneutrale muziekprijzen, identiteitskaarten zonder geslacht en nieuwe voornaamwoorden. De maatschappij past zich aan zodat iedereen zichzelf kan zijn en zich goed kan voelen. Maar is dat ook zo? Voelt iedereen zich daar ook beter bij? Sommigen willen af van de hokjes “man” en “vrouw”, terwijl dat dit voor anderen veel te ver gaat. Is alles genderneutraal maken dan een goede oplossing? Hoe relevant is het nog om in mannen en vrouwen te denken?

Beluister hier een fragment uit de tweede aflevering:

"Snapt ge mij nu" is een podcast voor en door jongeren, gehost door Aurélie Boffé.  Aurélie gaat in gesprek met jonge twintigers die allemaal een andere visie hebben op een actueel onderwerp. Zo laat ze elke stem in het debat horen.  De eerste twee afleveringen zijn nu beschikbaar op alle podcastkanalen. 

In de tweede aflevering van “Snapt ge mij nu” spreken we over de genderneutrale initiatieven die de laatste weken in het nieuws kwamen, en die op sociale media heel wat meningen voor en tegen uitlokten.

Arlo Devreese (27) is zelf non-binair en maakt muziek als Eyemèr. Arlo probeert zich een weg te banen in een maatschappij die nog is ingedeeld in mannen en vrouwen. Het liefst van al zou Arlo die grenzen wat zien vervagen, en die hokjes achterwege laten.

Soraya Hayani (27) begeleidt jongeren die willen ondernemen en noemt zichzelf een feministe. Soraya vindt die indeling in de maatschappij wel nog nodig om vrouwenrechten extra in de verf te zetten. Volgens haar zullen vrouwen en andere minderheden minder kansen krijgen als er geen hokjes en quota meer bestaan.

Christine Vantomme (21) studeert Chemie in Antwerpen en moet, net als een hele groep mensen, nog wennen aan de genderneutrale initiatieven die links en rechts opduiken. Christine stelt er zich vragen bij en heeft het gevoel dat de initiatieven er vooral zijn om goed over te komen naar de buitenwereld. Christine vindt dat er nog wel degelijk biologische verschillen bestaan tussen mannen en vrouwen. Er moet goed nagedacht worden over de praktische gevolgen van pakweg genderneutrale toiletten.

Anke Truyers (27) is gespecialiseerd in genderidentiteit. Volgens haar zijn stereotypes over mannen en vrouwen nog aanwezig in onze maatschappij. Anke snapt dat velen graag vasthouden aan die man/vrouw-structuur, maar vreest dat dit schadelijk is voor de ontwikkeling van heel wat jongeren.

Luister hier naar de tweede aflevering:

Meest gelezen