Auteur Peter Verhelst schrijft dankbrief aan ziekenhuispersoneel: "Een lichtgevend circuit van zorg, liefde en warmte"

21 schrijvers en andere bekende mensen publiceren een opmerkelijke dankbrief. Elke dag komt een nieuwe brief online, tot het eind van het jaar. Peter Verhelst maakt een diepe buiging voor het zorgpersoneel van zijn vader.

Het initiatief heet “Danktank” en het komt van de sociaalculturele vzw verb(l)ind, die eerder al de campagne "Dichters van Wacht" opzette of gedichten verspreidde via de apotheek. Het jaareinde is een tijd om halt te houden, terug te blikken en vooruit te kijken. En een tijd van dankbaarheid, zegt de organisatie. Vandaar 21 dankbrieven, elke dag een tot de 31e december. "Geen terugblik op wereldschokkende gebeurtenissen. Ook geen oplijsting van goede voornemens. Wel een ode aan het kleine waarin mensen groot zijn voor elkaar."

21 schrijvers zijn in de pen gekropen. Onder hen Peter Verhelst, Jeroen Olyslaegers, Lize Spit, Rachida Lamrabet of Annelies Verbeke. Ook acteur Peter De Graef doet mee, net als VRT-journalist Rudi Vranckx. Allemaal bedanken ze iemand. Peter Verhelst bijt de spits af met een dankbare brief aan het zorgpersoneel van het ziekenhuis waar zijn vader eerder dit jaar aan kanker is overleden. 

Ontfermt is het juiste werkwoord

“In Intensive Care ligt pa in zijn bed, omringd door schermen met pulserende gegevens. De verpleegster ontfermt zich over hem. Dat is het juiste werkwoord. Ontfermt zich over. Over mijn bleke, kaalgeschoren, broze vadertje. Maar ook over ons, de familie. De verpleegster zorgt voor mijn pa. Ook dat is het juiste werkwoord."

Kunstenaar Rinus Van de Velde maakte een danktekening voor zijn vader:

Meest gelezen