Het standbeeld wordt weer uit het water gevist (archieffoto).
AFP or licensors

Banksy steunt "beeldenstormers" van Bristol met zelf ontworpen T-shirt

De anonieme Britse kunstenaar Banksy heeft een T-shirt ontworpen om zijn vier landgenoten te helpen die volgende week terechtstaan voor het neerhalen van een beeld van een slavenhandelaar in Bristol. Op het T-shirt is een lege sokkel te zien met touwen en wat brokstukken van het omvergetrokken standbeeld.

Het beeld van Edward Colston werd op 7 juni 2020 neergehaald en in het water gegooid door demonstranten tijdens een protest tegen racisme in de Engelse stad Bristol. De protesten leidden tot een discussie over controversiële standbeelden. Het beeld van Colston is niet teruggeplaatst, maar naar een museum gegaan voor een expositie rond Black Lives Matter.

BEKIJK - Manifestanten halen het standbeeld van Edward Colston neer en gooien het in het water:

Videospeler inladen...

Banksy zegt dat alle opbrengsten van de verkoop, 25 pond per stuk (omgerekend ruim 29 euro), naar de beklaagden gaan. "Zodat ze een biertje kunnen drinken", schreef hij op Instagram. De vier, tussen 21 en 36 jaar oud, worden beschuldigd van vandalisme. Ze pleiten onschuldig.

De shirts zijn te koop in een vijftal kledingwinkels in Bristol, de thuisstad van Banksy. Vandaag hebben zich al lange rijen gevormd van duizenden geïnteresseerde kopers, bericht The Independent.

Meest gelezen