Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Britse krant brengt premier Johnson extra in verlegenheid: beelden van "kerstquiz" in ambtswoning

De Britse premier Boris Johnson wordt ervan beschuldigd dat hij vorig jaar een kerstquiz heeft gehouden in zijn ambtswoning, op een moment dat de Britten wegens de coronapandemie geen kerstmaaltijd of -feest mochten organiseren. De krant Daily Mirror heeft beelden gepubliceerd die de aantijgingen moeten bewijzen. De premier lag al onder vuur wegens nog een ander kerstfeestje in Downing Street vorig jaar.

Boris Johnson was de afgelopen week al aardig onder vuur komen te liggen, nadat beelden waren uitgelekt van een kerstfeestje in Downing Street 10, de ambtswoning van de Britse premier. 

Dat feestje vond plaats op 18 december 2020. De premier was zelf niet aanwezig, maar het feestje verliep zeker niet volgens de coronaregels die hij zelf net had uitgevaardigd. 

Die video bracht Boris Johnson al in nauwe schoentjes en nu worden die mogelijk nog nauwer, want er is dus nieuw schadelijk beeldmateriaal opgedoken. De krant The Daily Mirror publiceert beelden van een bijeenkomst die op 15 december 2020 zou hebben plaatsgevonden. 

Kerstattributen

Op de beelden is te zien dat Boris Johnson quizvragen voorleest, terwijl twee van zijn medewerkers aan zijn zijde zitten. De ene draagt een hoedje, de andere heeft een kerstslinger om de hals.

Volgens een andere krant, The Sunday Times, die een bron citeert, zaten veel  personeelsleden samen aan computers, overlegden ze over de quizvragen en dronken ze alcohol terwijl de quiz aan de gang was.

Ook die bijeenkomst verliep dus niet volgens de coronaregels waaraan de Britten zich in de eindejaarsperiode van vorig jaar dienden te houden: het was op dat moment verboden voor leden van verschillende gezinnen om bij elkaar te komen in binnenruimtes.

"Hoewel er uitzonderingen zijn voor professionele doeleinden, mag u op het werk geen kerstlunch of -feestje houden, wanneer dat voornamelijk een sociale activiteit is en anders niet is toegestaan volgens de geldende regels", zo luidden de richtlijnen toen.

"Gezellige activiteit"

Volgens een deelnemer, met wie de Mirror sprak, was de kerstquiz bedacht als een gezellige activiteit waaraan mensen zouden deelnemen via een videoverbinding. Maar veel medewerkers van de premier kwamen die dag uiteindelijk toch naar kantoor, en speelden de quiz dus daar. Johnson hield ze ook niet tegen, zegt de bron. "Dat was gewoon de cultuur. De premier keek de andere kant op, bijeenkomsten waren voor hem geen probleem."

De premier gelooft echt dat er voor hem andere regels gelden dan voor anderen

Volgens een woordvoerder van Downing Street ging het wel degelijk om een digitale quiz, op afstand. "Maar het personeel moest vaak op kantoor zijn om aan onze reactie op de pandemie te werken, dus zij die op kantoor waren zouden virtueel kunnen hebben deelgenomen aan hun bureau". Johnson zelf nam slechts kort deel aan de quiz, klinkt het ook.

Met die uitleg neemt oppositiepartij Labour geen genoegen. "Terwijl de regels stelden dat mensen geen kerstfeestjes mochten hebben op het werk en mensen in het hele land de regels naleefden, leidde Boris Johnson een cultuur van minachtig voor de regels in het hart van de regering", zegt vicevoorzitter Angela Rayner. "De premier gelooft echt dat er voor hem andere regels gelden dan voor de anderen".

Meest gelezen