Voorzitter Coens poseert voor de start van het overwegend digitale congres.
Nicolas Maeterlinck

CD&V wil af van registratierechten bij aankoop van eerste woning en wil vrije keuze voor pensioen op 62 jaar

CD&V wil af van registratierechten bij de aankoop van een eerste woning. Bovendien moet iedereen vrij kunnen kiezen om vanaf 62 jaar met pensioen te gaan. Dat heeft de partij goedgekeurd op een digitaal congres.

CD&V blaast vandaag digitaal verzamelen voor het congres "Power On!". Partijvoorzitter Joachim Coens staat voor een belangrijke opdracht, want twee jaar na zijn aantreden moet hij de vernieuwing bij de Vlaamse christendemocraten vorm geven.

Het vernieuwingscongres is het sluitstuk van het traject dat voorzitter Joachim Coens na zijn verkiezing eind 2019 in gang zette en moet de partij een nieuw elan geven na de matige verkiezingsresultaten en peilingen.

De voorzitter legt 143 voorstellen op tafel. Daarin komen een aantal klassiekers terug. Zo wil de partij leegstaande kerken in samenspraak met de kerkfabriek, lokale besturen en lokale verenigingen "een respectvolle nieuwe bestemming" geven en pleit de partij voor kleinere kieskringen, "om de band tussen burgers en volksvertegenwoordigers zo hecht mogelijk te houden".

BEKIJK - Voorzitter Coens lichtte het congres vanochtend toe in een gesprek in "De ochtend", dat kan je hier bekijken:

Videospeler inladen...

Index

Andere ideeën verrassen meer. Zo willen de christendemocraten af van registratierechten bij de aankoop van een eerste woning. Dat idee is intussen goedgekeurd tijdens het congres. De prijs van woningen moet volgens hen ook mee in de index die de stijging van de levensduurte monitort. 

Vroeger met pensioen kunnen gaan, is eveneens goedgekeurd. Zo wil CD&V mensen de vrije keuze geven om op pensioen te gaan tussen 62 en 67 jaar, al zou die keuze via een bonus- malussysteem wel het pensioenbedrag beïnvloeden. Momenteel ligt de wettelijke pensioenleeftijd op 65, de regering Michel - met CD&V - besliste om die geleidelijk op te trekken tot 67 jaar. 

Avondshoppen

Daarnaast ligt een voorstel op tafel voor een verbod op de verkoop van tabak aan iedereen die geboren is na 2010, liefst op Europees niveau. De partij pleit er ook voor om de verschillen tussen het zelfstandigen-, ambtenaren- en werknemersstatuut volledig weg te werken.

De meeste van de stellingen zijn intussen goedgekeurd, wat de positie van voorzitter Coens zou moeten versterken. Het vernieuwingscongres vindt digitaal plaats want door de coronacrisis koos de partij ervoor om de leden niet fysiek te mobiliseren. Het luik rond de nieuwe branding van de partij, met bijvoorbeeld een nieuw logo, wordt uitgesteld naar het voorjaar.

CD&V-voorzitter Joachim Coens vertelde over zijn congres in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen