AFP OR LICENSORS

G7-ministers praten in Liverpool over Russische troepenopbouw bij grens met Oekraïne

De G7, de top van de zeven rijkste industrielanden, is dit weekend bijeen in de Britse havenstad Liverpool. De ministers van Buitenlandse Zaken van Canada, Frankrijk, Japan, Italië, Duitsland en de VS zullen het daar in eerste instantie hebben over de spanningen aan de grens van Rusland en Oekraïne. Bij de start van de top riep de Britse minister Liz Truss op tot eenheid. "We moeten opstaan tegen agressors die proberen de grenzen van vrijheid en democratie te beperken", zei ze.

Truss zei dat een eventuele Russische invasie van Oekraïne een "grote tactische blunder zou zijn, waar stevige consequenties aan verbonden zijn". Rusland heeft veel militairen gestationeerd aan de grens met Oekraïne. Daardoor groeit de vrees dat een militaire operatie wordt voorbereid, wat Rusland weliswaar formeel ontkent. Het Kremlin gaf wel al te kennen dat het niet wil dat Oekraïne lid zou worden van de Navo.

Op het programma van de tweedaagse ontmoeting staan nog andere kwesties, zoals Myanmar, waar eerder dit jaar een militaire staatsgreep plaatsvond en voormalig leider Aung San Suu Kyi een gevangenisstraf kreeg opgelegd. Ook Iran en zijn nucleaire programma staat op de agenda. Ook de wereldwijde coronacrisis zal vanzelfsprekend aandacht krijgen.

De G7 bestaat uit Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan en de Verenigde Staten. De Europese Unie neemt ook deel aan de vergaderingen, maar is geen land en dus geen officieel lid. De nieuwe Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock (rechts op de foto), neemt voor het eerst deel.

picture alliance / photothek

Meest gelezen