Boechout weigert vergunning voor tankstation dat enkel fossiele brandstoffen verkoopt en krijgt gelijk

In Boechout is een vergunning geweigerd voor een nieuw tankstation dat enkel fossiele brandstoffen verkoopt. De Antwerpse gemeente deed dat, omdat het haaks staat op de maatregelen die we willen nemen voor het klimaat. Het bedrijf ging in beroep, maar de Raad voor Vergunningsbetwistingen geeft de gemeente nu gelijk. Dat schrijft De Standaard en is ons bevestigd. 

De redenering van de Antwerpse gemeente Boechout voor de weigering is de volgende: een tankstation dat enkel en alleen fossiele brandstoffen aanbiedt, gaat lijnrecht in tegen het engagement van lokale besturen om de klimaat- en energiedoelstellingen te realiseren. Het bedrijf Gabriëls ging daartegen in beroep en kreeg in eerste instantie gelijk van de bestendige deputatie van de provincie Antwerpen, die de vergunning wel verleende. 

Maar de Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft die beslissing nu vernietigd. Want - zo zegt de Raad - de klimaatdoelstellingen en het klimaatplan van de gemeente vormen "een wezenlijk beoordelingscriterium van het lokale vergunningenbeleid". Ter ondersteuning wees Boechout op het Burgemeestersconvenant dat de gemeente ondertekend heeft, een Europees initiatief om maatregelen te nemen voor het klimaat. 

Hoogleraar milieurecht Kurt Deketelaere vindt dat een foute beslissing van de Raad. "De gemeente baseert zich op een beleidsdocument om klimaatdoelstellingen te realiseren, maar dat is niet juridisch bindend." En dus zou de Raad er géén rekening mee mogen houden, klinkt het. "Men kan geen vergunningen weigeren op grond van beleidsintenties of ondertekende beleidsdocumenten."

Als ik een kerstboomkweker ben en ik wil mijn plantage uitbreiden, gaan we dan ook geen vergunning geven omdat het kappen van bomen niet goed is voor het klimaat? 

Hoogleraar Kurt Deketelaere

Want wat is de volgende stap, vraagt de hoogleraar zich af? "Als ik een kerstboomkweker ben en ik wil de komende jaren mijn plantage uitbreiden, gaan we dan ook geen vergunning geven, omdat het kappen van bomen niet goed is voor het klimaat? Volgens sommigen is vlees eten slecht voor het klimaat, gaan we dan ook geen vergunning meer geven voor slagerijen? Dit is een slippery slope en dat is problematisch."

Voor de volledigheid: de Raad voor Vergunningsbetwistingen vond ook dat de mogelijke hinder van het tankstation op de omgeving, een woongebied, onvoldoende onderzocht was. 

Meest gelezen