Gent stap dichter bij erkenning als toeristisch centrum: "Meer flexibiliteit voor handelaars"

Gent staat een stap dichter bij de erkenning als toeristisch centrum. Die erkenning is belangrijk om ook op zondagen handelszaken in de stad te mogen openen. Maar dat is schepen van Economie en Handel Sofie Bracke (Open VLD) niet van plan: "Individuele handelaars hangen nu niet meer vast aan de verplichte wekelijkse rustdag, maar we zullen ze niet verplichten om elke zondag de deuren te openen."

Stad Gent wordt binnenkort wellicht officieel als toeristisch centrum gezien. Na een analyse van Toerisme Vlaanderen gaf de Vlaamse regering vrijdag een gunstig advies. Nu is het aan de federale regering om definitief groen licht te geven voor de erkenning. Om als toeristisch centrum erkend te worden moet een stad aan een aantal criteria voldoen, dat betreft niet alleen economie, maar ook cultuur, natuur en horeca.

Effect voelbaar op zondag

Schepen van Economie Sofie Bracke (Open VLD) heeft er alle vertrouwen in. "De verwachting is natuurlijk wel dat Gent erkend zal worden als toeristisch centrum, want de stad heeft een aantal interessante troeven. Het heeft niet zozeer iets te maken met toerisme, maar met de economie. De handelaars hangen nu niet meer vast aan hun verplichte sluitingsdag op zondag. Bovendien, als ze daarvan willen afwijken moeten ze dat 6 maanden op voorhand aanvragen."

"De handelaars krijgen extra vrijheid om te ondernemen zoals zij willen: inspelen op de weersomstandigheden, op een nieuwe collectie, op feestdagen of als ze eens een speciale dag willen organiseren etc."

We gaan absoluut geen 24/7 economie doorduwen
Sofie Bracke, schepen van Economie (Open VLD)

Steden kunnen al sinds 2009 de erkenning aanvragen, toch koos Gent er pas enkele maanden geleden voor om een aanvraag in te dienen. "Er was wat bezorgdheid bij de handelaars en coalitiepartners dat winkels verplicht zondag moesten opengaan", verduidelijkt Bracke. "We hebben ondertussen goede afspraken kunnen maken met het ondersteuningsplatform Puur Gent, de middenstandsorganisatie voor detailhandel en horeca."

"We willen blijven inzetten op de koopzondag, de eerste zondag van de maand en alle zondagen tijdens december, maar we gaan absoluut geen 24/7 economie doorduwen. Er wordt al enorm veel gevraagd van handelaars door e-commerce, het belang van een persoonlijke aanpak etc. Het is de bedoeling om die vrijheid in handen te leggen van de individuele handelaar, niet om hen nog meer stress te bezorgen."

Ten laatste binnen twee maanden weet de stad of ze officieel erkend wordt als toeristisch centrum.

Meest gelezen