Hoorzittingen over verdwijning Belgische student Théo Hayez in Australië afgelopen: "Nog veel vragen"

In Australië zijn de hoorzittingen over de verdwijning van de Belgische student Théo Hayez afgelopen. De 18-jarige Hayez verdween 2,5 jaar geleden aan het einde van een rondreis door Australië. De politie gaat ervan uit dat hij overleden is na een ongelukkige val, maar zijn familie denkt dat hij niet alleen was op het moment van zijn verdwijning. "De enige conclusie na twee weken van hoorzittingen is dat er nog veel vragen zijn," zegt NOS-correspondente Meike Wijers.

De verdwijning van Théo Hayez samengevat

De 18-jarige Théo Hayez was eind 2018 naar Australië vertrokken voor een lange rondreis. Hij verdween op 31 mei 2019, een week voor hij naar België zou terugkeren, in Byron Bay, in de deelstaat New South Wales, het meest oostelijke punt van Australië en een populaire trekpleister bij toeristen. Zijn familie en het hostel waar hij verbleef waarschuwden de politie op 6 juni, nadat Hayez al enkele dagen niks meer van zich had laten horen. Hij was nog te zien op camerabeelden van een café, en zijn gsm-signaal kon later nog worden getraceerd in de buurt van de vuurtoren van Byron Bay. Zijn gsm en zijn persoonlijke bezittingen zijn nooit teruggevonden, net als Théo Hayez zelf. Naast het officiële onderzoek in Australië voert de familie vanuit België hun eigen onderzoek.

Twee weken geleden begonnen in de rechtbank van Byron Bay nieuwe onderzoekszittingen in de verdwijningszaak van Théo Hayez. Zijn familie wil graag een herziening van het onderzoek. De politie gaat ervan uit dat de jongeman geprobeerd heeft om over rotskliffen te klimmen, maar dat hij door een ongelukkige val in zee is beland en meegesleurd werd door het water. De familie is van mening dat de politie te veel rekening houdt met dat ene scenario. Zij vermoeden dat hij niet alleen was op het moment dat hij verdween, en dat er dus wel eens sprake zou kunnen zijn van kwaad opzet.

Het dossier over de verdwijning van Hayez was door de Australische politie doorverwezen voor een "coronial inquest", dat is een onderzoek naar een verdacht overlijden, geleid door een lijkschouwer. Die hoorzittingen zijn nu afgelopen. Het waren een emotionele twee weken, zowel voor de familie als voor de onderzoekers, vertelt Meike Wijers, NOS-correspondente in Australië, in "De ochtend" op Radio 1. "Theresa O' Sullivan, de lijkschouwer die de zittingen leidde, werd tot tranen gebracht toen de jongere broer van Théo Hayez zijn boodschap bracht. "Toen ik hem de laatste keer zag, vroeg ik hem om een trui met zijn geur in afwachting van zijn terugkeer. Hij omhelsde me en zei dat hij niet voor altijd weg was, en hij beloofde mij om heel snel terug te keren", zei hij. Maar dat is dus niet gebeurd."

"Voor de familie waren de hoorzittingen heel emotioneel, maar ze zeggen ook dat ze zich enorm gesteund voelden en voelen door de lokale bevolking. Die leeft met hen mee, heeft zich ingezet tijdens de zoektochten en blijft ook aandacht vragen voor de verdwijning", zegt Meike Wijers.

In februari nog drie dagen van hoorzittingen

Hebben de hoorzittingen ook nieuwe dingen opgeleverd? "De belangrijkste conclusie is dat er eigenlijk nog veel vragen zijn", zegt Wijers. "De politie heeft veel dingen onderzocht, maar heeft ook veel zaken laten liggen. Zo is er het verhaal van de pet van Théo Hayez. Die werd enkele weken na zijn verdwijning gevonden in het bossige gebied nabij de vuurtoren door een van de vele plaatselijke vrijwilligers die meehielpen bij de zoektocht. Maar de politie heeft niet grondig voortgezocht in die buurt."

Pas twee weken na zijn verdwijning slaagde de familie van Hayez erin om toegang te krijgen tot zijn Google-account. Op die manier kon ze de locatiebepalingen van zijn gsm traceren, nadat hij uit het café in Byron Bay gezet werd. Het is daardoor ongeveer bekend welke weg Théo Hayez nadien afgelegd heeft, onder meer door een donker en bossig gebied, maar waarom en hoe, dat blijft een raadsel. Het gsm-signaal stopte in de buurt van de vuurtoren.

De politie vermoedt dat de jongeman probeerde om de beroemde vuurtoren van Byron Bay te bereiken, en dat hij via Google Maps een wegbeschrijving zocht die hem door een afgelegen en bossig gebied leidde, langs de kliffen. Volgens zijn familie zou Hayez in zijn eentje nooit zo'n tocht ondernemen. Zij geloven niet dat hij alleen was nadat hij uit de kroeg in Byron Bay gezet was.

De familie van Théo Hayez belooft een beloning aan wie met een gouden tip komt over wat er met hem gebeurd is. Ze hopen zo nog meer bewijs te vinden.

NOS-correspondente Meike Wijers

De hoorzittingen zijn nu afgelopen, maar de zaak is nog niet voorbij. "De lijkschouwer concludeert dat er op dit moment weinig bewijs is voor ontvoering of eventuele moord, net als de politie, maar er komen in februari nog drie dagen van onderzoek", zegt NOS-correspondente Meike Wijers. "Dan worden nog meer getuigen gehoord."

"Intussen gaan de Australische onderzoekers ermee akkoord dat de familie van Théo Hayez een beloning belooft aan wie met een gouden tip kan komen over wat er met hem gebeurd is. Ze hopen dat er op die manier nog meer bewijs aan het licht kan komen."

Meest gelezen