Luc Vanheerentals

Gitarist Steve Turcksin (68) is overleden, icoon van de muziekscene in Leuven

Steve Turcksin is in Leuven overleden aan de gevolgen van longkanker. Hij was een van de vele muzikanten die in de jaren 70 en 80 deel uitmaakte van de Leuvense scene. Turcksin speelde onder meer bij Big Bill en inspireerde Paul Van Bruystegem (Lange Polle van Triggerfringer) Hij stond bekend om zijn bijzonder gitaarspel en droge humor. Hij zou op 21 december 69 jaar oud worden.

Vanmorgen raakte bekend dat Steve Turcksin (68) is overleden na een korte maar hevige ziekte, hij overleed aan de gevolgen van longkanker.  In de jaren 70 richtte hij de Steve Turcksin band op en speelde jaren op alle podia van Vlaanderen. Later speelde hij nog bij veel groepen, hij was ook de gitarist van Big Bill. Turcksin werd op handen gedragen door alle Vlaamse gitaristen. 

Als je Ben Crabbé een woordspeling hoort maken in Blokken dan was die 1 kans op de 2 van Steve Turcksin

Rick Tubbax

In Leuven was een hij graag geziene gast. Café Allee was zijn stamcafé, daar verzamelden heel wat muzikanten aan de toog. Ben Crabbé leerde er veel moppen en droge woordspelingen die hij nog dagelijks gebruikt in Blokken. Dat bevestigen Rick Tubbax en Piet Vanderwaeren (Pikke Punk) de zanger die jaren lang samen met Turcksin samenspeelde. 

Hij speelde heel bijzonder gitaar, volgens mij speelde hij met zijn pink mee onder zijn plectrum

Piet Vanderwaeren, Pikke Punk

Vanderwaeren verliest ook een goede vriend: "Het valt me zwaar, we speelden heel veel samen en kwamen goed overeen. Hij had een van de bekendste en beste gitaristen van Vlaanderen kunnen zijn, maar repeteerde niet graag. Toch zag je bij elk optreden dat andere gitaristen rond Steve verzamelden, ze bewonderden hem allemaal. Hij speelde volgens mij onder zijn plectrum ook nog met zijn pink. Hij was dol op de muziek van The Allman Brothers Band."

Veel mensen schrikken dat Steve Turcksin is overleden. Manager en muzikant Rick Tubbax noemt hem een echt icoon uit de Leuvense scene. "Hij was ook een droge humorist, kon altijd grappig en gevat uit de hoek komen. Ik had hem al even niet meer gezien, hij had gezegd dat hij ziek was op zijn manier: 'Ik heb last van mijne stofzuiger'. Hij was echt een goede muzikant, in de tijd van de Steve Turcksin Band speelde hij honderd keer op een jaar."

Meest gelezen