Zanger Marco Borsato wil onderzoek naar bron van roddels over grensoverschrijdend gedrag: wat is er aan de hand?

De Nederlandse zanger Marco Borsato (54) heeft aan het gerecht in Nederland gevraagd om te onderzoeken wie de bron is van geruchten over vermeend grensoverschrijdend gedrag bij minderjarigen. De geruchtenmolen tegen Borsato draait al een hele tijd, maar de zanger deed er lang het zwijgen toe, tot nu. Hij ontkent alle aantijgingen, er loopt ook nergens een onderzoek tegen hem. Wat is er precies aan de hand? En wat is de rol van de zogenoemde "juice channels"?

Eind 2019 trok de Nederlandse zanger Marco Borsato zich volledig terug uit de schijnwerpers. Hij beleefde in 2020 een van zijn donkerste jaren, na onder meer een faillissement, een zware burn-out en de echtscheiding van zijn vrouw Leontine. In het Eén-programma "Het huis" getuigde hij onlangs over die moeilijke periode: "Ik heb een half jaar lang onder een dekentje gelegen bij mijn moeder. Ik kon niet meer, ik heb heel zwarte gedachten gehad."

Maar 2021 werd het jaar waarin Borsato opnieuw het licht zag. Hij kwam terug met de breekbare single "Een moment", over de breuk met zijn vrouw. Halfweg dit jaar bleek dat de twee elkaar opnieuw gevonden hebben en een latrelatie hebben. Hij bracht nieuwe muziek uit en had een concertreeks in het vooruitzicht.

Maar nu is het weer windstil rond Borsato. De zanger bevindt zich in woelige wateren, en dat nadat bepaalde roddelkanalen hem beticht hebben van grensoverschrijdend gedrag met minderjarigen. Marco Borsato zelf bleef lang zwijgen, maar diende donderdag via zijn advocaat een verzoek in bij het Openbaar Ministerie in Nederland om te onderzoeken wie die geruchten verspreidde. Hij ontkent ook de beschuldigingen. Wat is er aan de hand?

Juice channels

Van 2012 tot 2020 was Marco Borsato coach in "The voice kids", een muzikale talentenjacht voor kinderen en jongeren. De laatste tijd doen heel wat geruchten de ronde als zou Borsato in die periode grensoverschrijdend gedrag vertoond hebben in de buurt van minderjarigen, onder meer op barbecues die hij voor alle kandidaten en hun families bij hem thuis organiseerde.

Waar komen die geruchten vandaan? Ze zijn de wereld in gestuurd door wat in Nederland "juice channels" genoemd wordt: roddelaccounts op sociale media die sappige verhalen over beroemdheden verspreiden. Je vindt ze op bijvoorbeeld YouTube, Instagram en WhatsApp. De oprichters van die accounts halen hun informatie uit tips die volgers hen toesturen, of van mensen in de entourage van bekende mensen. De verhalen hoeven niet noodzakelijk gecheckt en bevestigd te zijn, ze verschijnen ongefilterd en gaan van daaruit hun eigen leven leiden.

"Juice channels" nemen het dus niet zo nauw met de journalistieke regels over hoe je omgaat met bronnen en verhalen. Ze hoeven zich alleen te houden aan de wet en de regels van het platform waarop ze actief zijn, zegt de Nederlandse hoogleraar Mark Deuze aan de Nederlandse omroep NOS. Het is een nieuw fenomeen, maar in Nederland blijken die roddelaccounts erg populair. De bekendste hebben tussen de 100.000 en de 150.000 volgers, en dat aantal stijgt snel.

"Aanvallen op persoonlijke integriteit en reputatie"

Ondanks de steeds luider klinkende geruchten deed Marco Borsato er het zwijgen toe. Wel was hij om onbekende redenen minder in het openbaar te zien. De release van een nieuwe single werd uitgesteld, net als een tournee in Nederlandse clubs. En dat voedde de verhalen op roddelaccounts alleen maar. Donderdag kwam er via zijn advocaat Geert-Jan Knoops dan toch een reactie:

"Gelet op de aanhoudende beschuldigingen en de toenemende aanvallen via en in de pers op zijn persoonlijke integriteit en reputatie, heeft het kantoor namens de heer Borsato recentelijk het Openbaar Onderzoek benaderd met het verzoek om zelfstandig onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de bron van de insinuaties met zo nodig daaraan te verbinden strafrechtelijke gevolgen."

Met andere woorden: de zanger vraagt aan het Openbaar Ministerie om te onderzoeken wie verantwoordelijk is voor het verspreiden van de roddels en zo nodig stappen te zetten. De zanger ontkent ook alle beschuldigingen, voegde zijn advocaat er later aan toe.

"Eerst weten wie de bron van de geruchten is"

Of het Openbaar Ministerie zal ingaan op die vraag, is nog niet bekend. Een woordvoerder van het Nederlandse gerecht laat weten dat het verzoek om een onderzoek eerst beoordeeld zal worden. Het is ook niet zo gebruikelijk dat er rechtstreeks een vraag gesteld wordt aan het Openbaar Ministerie. Meestal ga je eerst naar de politie en doe je een aangifte. Borsato heeft zelf voorlopig nog geen aangifte gedaan.

Het zijn waarschijnlijk meerdere bronnen. We hebben daar zelf al heel veel onderzoek naar gedaan. We hebben wel vermoedens maar dat is niet genoeg

Advocaat Geert-Jan Knoops

"We willen eerst nader onderzoek naar de bron van het kwaad", verklaarde advocaat Geert-Jan Knoops daarover aan Nederlande media. "Het zijn waarschijnlijk meerdere bronnen. We hebben daar zelf al heel veel onderzoek naar gedaan. We hebben wel vermoedens, maar dat is niet genoeg. We willen dat nu door het Openbaar Ministerie laten onderzoeken." De advocaat wil eerst weten wie de bron is van de geruchten, om te weten tegen wie ze aangifte doen.

Borsato zou Knoops al in de zomer van vorig jaar aangesproken hebben over de roddels die de ronde doen. Er is nu een vraag aan het Openbaar Ministerie gesteld omdat er sprake is van "toenemende aanvallen op zijn persoonlijke integriteit en reputatie."

Geen aangifte, geen onderzoek

Voor alle duidelijkheid: er is geen enkel bewijs voor de geruchten over vermeend grensoverschrijdende gedrag tegenover minderjarigen. Er is geen enkele juridische klacht ingediend tegen Marco Borsato, er is nergens een aangifte gedaan en er loopt ook geen onderzoek.

Ouders van kandidaten die in de loop der jaren deelnamen aan "The voice kids" reageren ook verbaasd in Nederlandse media. "Wij kunnen er ons totaal niks bij voorstellen", zegt de moeder van een meisje dat in 2019 deelnam aan AD. "We hebben nooit gemerkt dat er iets speelde (...). We hebben zelf ook totaal geen naar gevoel overgehouden aan het contact met hem." Ook een andere familie zegt helemaal niets van de beschuldigingen te hebben meegekregen. “We hebben het na alle berichtgeving nog eens aan onze dochter gevraagd, maar zij herkent zich totaal niet in dit verhaal."

Het is nu afwachten wat het Openbaar Ministerie beslist. Wordt vervolgd, dus.

Meest gelezen