"Nanu Tudor", Vlaamse docu over Moldavisch familietrauma, wint European Film Award voor beste kortfilm

"Nanu Tudor" ofwel "My uncle Tudor" van Olga Lucovnicova valt opnieuw in de prijzen. Na de Gouden Beer van Berlijn voor beste kortfilm krijgt de film nu ook de European Film Award in de categorie kortfilm. Het harde Srebrenica-drama "Quo vadis, Aida?" wint de European Film Award voor beste film. Ook regisseur Jasmila Zbanic en hoofdrolspeelster Jasna Duricic zijn bekroond. Net als Anthony Hopkins voor zijn hoofdrol in "The father."

Na twintig jaar keert Olga Lucovnicova terug naar het dorp van haar overgrootouders in Moldavië. Daar heeft ze als kind een trauma opgelopen; ze is misbruikt door haar oom. De docu die ze over die beladen reis maakte, heet "Nanu Tudor" of "My uncle Tudor". 

"Het was een van de moeilijkste dingen in mijn leven om deze film te maken," zei Lucovnicova als reactie op haar European Film Award. "Ik heb de camera genomen, omdat ik de woorden niet kon vinden. Want stilte versterkt het kwaad."

De film was het afstudeerproject van Lucovnicova in het Doc Nomads-masterprogramma aan de LUCA School of Arts in Brussel. In december 2020 werd ze tijdens het Internationaal Kortfilmfestival Leuven bekroond met een van de twee VAF Wildcards voor Documentaire. In maart won ze op het Filmfestival van Berlijn de Gouden Beer voor beste kortfilm. Dankzij die bekroning komt "My uncle Tudor" ook in aanmerking voor de Oscar voor Beste Kortfilm in 2022. 

En nu wint de film ook de European Film Award voor beste kortfilm. De European Film Awards zijn de belangrijkste prijzen voor de Europese filmindustrie. Naast "Nanu Tudor" maakte ook "Easter Eggs" van Nicolas Keppens kans op de kortfilmhoofdprijs.

Bekijk hier een interview met de regisseur n.a.v. haar Gouden Beer op de Berlinale:

Het Srebrenica-drama "Quo vadis, Aida?" is bekroond met drie European Film Awards: voor beste film,  voor beste regisseur (Jasmila Zbanic) en beste vrouwelijke hoofdrol (Jasna Duricic). De aangrijpende film gaat over de volkenmoord op 8.000 moslims in het Bosnische Srebrenica in 1995. Hoofdpersonage Aida is tolk bij de Nederlandse blauwhelmen; ze slaagt er niet in om haar gezin te redden. De Vlaamse acteur Johan Heldenbergh speelt de Nederlandse bevelhebber. "Ik draag deze prijs op aan de vrouwen en moeders van Srebrenica," zei regisseur Zbanic. "Vrouwen moeten altijd de rommel van mannen oplossen."

Bekijk de trailer van "Quo vadis, Aida?" hier:

Anthony Hopkins kreeg de European Film Award voor beste acteur in "The father", over een dementerende man.  

Meest gelezen