Einde aan lockdown in Oostenrijk, daags na betoging tegen coronamaatregelen

In Oostenrijk is sinds middernacht in bijna het hele land een einde gekomen aan de coronalockdown die drie weken heeft geduurd. De opheffing van de coronamaatregelen geldt wel enkel voor gevaccineerden en mensen die hersteld zijn van COVID-19. Gisteren kwamen in Wenen nog 44.000 demonstranten op straat om te protesteren tegen de coronamaatregelen. 

Vandaag mogen theaters, musea en de vrijetijdssector opnieuw de deuren openen. Morgen volgen de winkels. De regeling voor hotels en restaurants varieert van deelstaat tot deelstaat. In Tirol, Vorarlberg en Burgenland mogen ze vanaf vandaag weer gasten ontvangen. In Salzburg, Neder-Oostenrijk, Karinthië en Wenen zal dat binnen enkele dagen of een week weer kunnen. Opper-Oostenrijk blijft nog tot 17 december in lockdown.

In het hele land geldt wel een FFP2-mondmaskerverplichting in binnenruimtes. Cafés en restaurants moeten bovendien om 23.00 uur de deuren sluiten. De "nachtgastronomie" en de après-skibars blijven dicht.

De opheffing van de maatregelen geldt dus wel enkel voor gevaccineerden en mensen die hersteld zijn van COVID-19. Mensen die niet gevaccineerd zijn, mogen nog steeds enkel het huis verlaten om naar het werk te gaan, essentiële inkopen te doen of zorgverlening te ontvangen.

Geconfronteerd met een vierde besmettingsgolf en de hoge druk op de ziekenhuizen voerde Oostenrijk op 22 november als eerste Europese land opnieuw een scherp lockdownregime in. Sindsdien is het aantal besmettingen duidelijk gedaald en de situatie in de ziekenhuizen licht verbeterd, maar experts waarschuwen niettemin dat de huidige situatie nog niet volstaat om het land bestand te maken tegen een mogelijke vijfde, door de omikronvariant veroorzaakte golf.

Betoging

Oostenrijk wil bovendien een algemene vaccinatieplicht invoeren. Volgens het wetsontwerp zouden er hoge boetes dreigen voor mensen die zich niet laten inenten. De regering zegt niemand te dwingen, maar wie de prik blijft weigeren zou boetes tot 3.600 euro moeten betalen.

Tegen die vaccinatieplicht en de andere maatregelen werd gisteren opnieuw betoogd in Wenen. 44.000 betogers gingen de straat op om te protesteren tegen de maatregelen.

Tijdens de bijeenkomst riep het hoofd van de extreemrechtse FPÖ, Herbert Kickl, op tot verzet tegen het verplichte vaccinatieplan dat voor februari gepland staat. 

Het plan en de lockdown voor niet-gevaccineerden zijn een "aanval op de mensheid". "Deze regering handelt sadistisch", zei de rechtse populist. Het land plant een verplichte vaccinatie. Er zijn hoge boetes voor wie weigert zich te laten vaccineren.

De afgelopen weken waren er in Wenen meerdere grote demonstraties tegen het coronabeleid van de overheid. Aan elk van die protesten namen telkens meer dan 40.000 mensen deel.

Meest gelezen