Foto louter ter illustratie.
© Zoonar.com/Oksana Shufrych - creative.belgaimage.be

Welke kampen kunnen wel en welke niet? Jeugdverblijven vragen duidelijkheid over "absurde" regels over overnachtingen

De jeugdverblijven vragen snel meer duidelijkheid over de regels voor jeugdkampen met overnachtingen. In principe zijn jeugdactiviteiten binnen verboden, dus ook overnachtingen binnen tijdens een kamp. Maar voor sportkampen zou er een uitzondering zijn, want sportactiviteiten binnen mogen wel, en dus overnachtingen tijdens een sportkamp ook. Maar het steunpunt vindt die opdeling onduidelijk en te ingewikkeld. 

Welke jeugdkampen kunnen nu binnen doorgaan, en met overnachtingen, en welke niet? Dat is de vraag waar de jeugdsector mee zit, na het laatste Overlegcomité van vorige week. De regels zijn zelfs zo onduidelijk dat de Ambrassade, de koepel die het jeugdwerk ondersteunt, jeugdorganisaties geen advies meer geeft over de coronamaatregelen. Er is een te grote tegenstrijdigheid tussen sport, jeugd en toerisme, valt daar te horen. 

Er is een wildgroei aan interpretaties ontstaan

Inge Geerardyn van de Vlaamse Jeugdraad

"Binnenactiviteiten voor jeugd kunnen niet, tenzij het over sport gaat, want sportactiviteiten binnen kunnen wel nog. Dat zorgt voor een absurde tegenstelling tussen sport en spel, jeugdverenigingen kunnen daar geen touw aan vastknopen. En ook overnachtingen mogen in principe niet meer, maar er staat geen letterlijk verbod in het koninklijk besluit. Dus er is een wildgroei aan interpretaties ontstaan", aldus Inge Geerardyn van de Vlaamse Jeugdraad. 

“Men verwijst nu naar het volgende overlegcomité van 22 december maar voor kampen die moeten doorgaan in de kerstperiode is dat veel te laat”, zegt Frederik Vercammen in “Het journaal”:

Videospeler inladen...

Tegenstrijdige informatie

Ook voor de jeugdverblijven is het onduidelijk, zegt Frederik Vercammen van het centrum voor jeugdtoerisme, het steunpunt voor de jeugdverblijven. "Als jeugdgroepen zoals scoutsgroepen vandaag naar de coronalijn bellen met de vraag of ze op weekend kunnen gaan, krijgen ze te horen dat het geen probleem is. Want binnenactiviteiten zijn verboden, maar in officiële toeristische logies zou het dan wel mogen, want daar is een uitzondering voorzien in het koninklijk besluit."

"Maar op hetzelfde moment krijgen ze te horen vanuit de Vlaamse jeugdsector dat alle binnenactiviteiten verboden zijn tot 28 januari, dus ook overnachtingen", aldus Vercammen. "Dus jeugdgroepen krijgen tegenstrijdige signalen."

Een scoutsgroep krijgt van de coronalijn te horen dat ze zonder probleem op weekend kunnen gaan in toeristische logies

Frederik Vercammen, van het Centrum voor Jeugdtoerisme

Sportkampen zouden hoedanook wel kunnen doorgaan, met overnachtingen, lijkt de regel te zijn. En dat is absurd, aldus Vercammen. "Sportactiviteiten mogen wel dus binnen, en sportkampen met overnachtingen dus ook. Daar zou op Vlaams niveau een toelating voor zijn." Maar wat zijn sportkampen dan, en wat is de definitie van sport, vraagt Vercammen zich af. "Gaat dat dan enkel over erkende sporten, maar is de hele dag spelletjes spelen binnen of in het bos dan ook geen sport? Daar is geen antwoord op." Vercammen geeft toe dat de kerstvakantie eerder een luwe periode is als het gaat over chiro- of scoutsweekends, maar stelt dat er wel vaak nog weekends zijn voor opleidingen voor monitoren. 

Ook Scouts & Gidsen Vlaanderen vindt de opdeling tussen sport en spel absurd. "Sport mag binnen maar virusveilig knutselen op afstand met mondmasker moet in vrieskou buiten? De bijsturing van dergelijke kleine inconsequenties zouden het verschil maken waarmee zowat een miljoen kinderen en jongeren zich komende winter kunnen opwarmen met hun jeugdwerking", aldus woordvoerder Jan Van Reusel. "Dat is meer dan een verlangen naar recreatie, dit is een pedagogische noodzaak nu."

Sport mag binnen, maar virusveilig knutselen moet op afstand met mondmasker in de vrieskou buiten?

Jan Van Reusel, Scouts & Gidsen Vlaanderen

De sector wil zo snel mogelijk duidelijkheid. "We vragen op zich geen versoepelingen, maar wel duidelijkheid, dat we helder kunnen communiceren naar jeugdgroepen en uitbaters van de jeugdverblijven", onderstreept Vercammen. "We horen dat er pas klaarheid zou komen op het volgend Overlegcomité van 22 december, maar dat is enkele dagen voor de vakantie, en dus veel te laat."

Het kabinet van Vlaams minister voor Jeugd Dalle (CD&V) laat weten dat het Overlegcomité beslist heeft om binnenactiviteiten voor jeugdorganisaties - dus ook kampen met overnachtingen binnen - te verbieden. 

Minister van Sport Weyts (N-VA) laat weten dat het Overlegcomité een uitzondering maakte voor sportactiviteiten, die kunnen binnen wel. Sportkampen met overnachtingen binnen kunnen ook.

Meest gelezen