Beernem vanochtend

Straten afgesloten in Beernem door zware regenval, ook wateroverlast in streek rond Oudenaarde

De vele regen van afgelopen nacht heeft in de streek rond Beernem tot wateroverlast geleid. Verschillende straten zijn afgesloten. Ook in het zuiden van de provincie Oost-Vlaanderen, in de streek rond Oudenaarde, zijn beken buiten hun oevers getreden en zijn kelders onder water gelopen.

Gisteravond en afgelopen nacht is in de regio rond Beernem en Oedelem tot 46 liter regen per vierkante meter gevallen. Dat heeft tot veel wateroverlast geleid. Verschillende straten zijn afgesloten en zelfs vanochtend is het water nog niet overal weggetrokken. "Er is enorm veel regen gevallen", zegt burgemeester Jos Sypré (CD&V). "Dit hebben we de voorbije jaren nog niet meegemaakt."

Beernem vanochtend

Sypré was de hele nacht op pad en is ook vanochtend in de weer om de schade in zijn gemeente op te meten. Die bleef gelukkig beperkt wat menselijk leed betreft, maar in de Sijselestraat en Nieuwenhovestraat in Oedelem bedreigde de wateroverlast enkele huizen. "Daar hebben we snel ingegrepen en zandzakjes aangevoerd, zo is erger vermeden", zegt Sypré. Een tweetal kelders kreeg water binnen, maar de schade bleef beperkt.

Beernem vanochtend

De technische dienst van de gemeente was de hele avond en nacht in de weer om samen met de brandweer de hinder zoveel als mogelijk te beperken. Op foto’s en video’s is duidelijk te zien dat het water centimeters hoog stond. Ook de rotonde in Beernem kreeg het zwaar te verduren. “Het water van hoger gelegen gebieden komt daar samen", legt Sypré uit. Vanochtend was het gestopt met regenen, maar stonden nog steeds diverse straten blank. De brandweer is volop bezig met zware pompen om het water een uitweg te bieden.

Oudenaarde

Ook in het zuiden van de provincie Oost-Vlaanderen, in de streek rond Oudenaarde, heeft de regen van afgelopen nacht wateroverlast veroorzaakt. "Bij zoveel regen hebben we het nadeel van ons reliëf en van de vele beken bij ons. En we hebben wel ons werk gehad", zegt luitenant Jonathan Joubert, van de brandweerzone Vlaamse Ardennen.

 "Er werden enkele huizen bedreigd door het water en enkele kelders liepen onder. Enkele wachtbekkens en beken stonden op een kritisch punt, er was gewoon te veel water. Vooral in Oudenaarde lag het zwaartepunt, in het bijzonder dan rond de Maarkebeek en de Zwalmbeek. Hier en daar hebben we zandzakjes moeten gebruiken om erger te voorkomen. Maar er zijn geen evacuaties nodig geweest."

"De grote incidenten zijn uitgebleven. Op dit moment is de situatie stabiel en als het niet meer regent, kan het waterpeil alleen maar zakken."

Onder de taalgrens

In Vloesberg en Ellezelles, vlakbij de taalgrens in de provincie Henegouwen, waren er eveneens problemen. De brandweer moest een twintigtal keer uitrukken. Er was veel wateroverlast, maar er vielen geen gewonden.

Er was ook veel modder op de weg en sommmige wegen waren onbereikbaar door de wateroverlast.   

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen