Groen wil goudfabriek in het centrum van Antwerpen weg en voert actie tegen verlenging vergunning

De goudraffinaderij Value Trading smelt goud en zilver en gebruikt daarvoor een hele resem zeer gevaarlijke en ongezonde producten. Het is een "Klasse 1-bedrijf" dat in de Jacob Jacobstraat ligt, pal in het centrum van de stad. Groen vindt dat zo'n vervuilend bedrijf niet langer in een woonzone kan blijven liggen en eist dat het naar een industriezone verhuist. De partij verzet zich tegen de aanvraag van het bedrijf om haar vergunning nog met 10 jaar te verlengen. 

Het bedrijf Value Trading is al sinds 2002 actief in het centrum van de stad en er werken 26 mensen. Om het goud en de andere edele metalen te smelten, gebruikt het bedrijf sterk bijtende zuren zoals zoutzuur en salpeterzuur, en daar ligt volgens Groen het probleem. Er worden elke week grote hoeveelheden zuren geleverd met tankwagens, en dat zorgt volgens hen voor overlast in de buurt. Volgens Ilse Van Dienderen (Groen) klagen buurtbewoners geregeld over prikkende ogen, en zijn ze bezorgd over hun gezondheid. Vorige maand nog was er een protestactie tegen het bedrijf  van tientallen joods-orthodoxe buurtbewoners.

"Er worden veel  kankers in de buurt vastgesteld , en de buurtbewoners vragen zich af of er een link is met de goudraffinaderij"

Ilse Van Dienderen (Groen)

De vergunning van Value Trading loopt nog tot juni 2022. In juni van dit jaar vroeg het bedrijf een verlenging aan voor 10 jaar, en het openbaar onderzoek loopt nog volop. Wel gaf de stad Antwerpen al het advies om het bedrijf nog een periode van 3 jaar te gunnen om het de kans te geven te verhuizen. Het dossier ligt nu bij de provincie Antwerpen die ten laatste op 16 januari een beslissing moet nemen. "Als de deputatie zegt dat het gedaan is,  is het gedaan,' zegt Ilse Van Dienderen (Groen). "Er zijn al een paar duizend bezwaarschriften ingediend, maar we roepen buurtbewoners op om er nog meer in te dienen," zegt ze.  Groen vraagt ook meer onderzoek naar eventuele schadelijke gevolgen van het bedrijf op de gezondheid van bewoners.

Meest gelezen