KLM-piloot helpt Belgisch-Britse tiener die solo rond de wereld vliegt veilig in Zuid-Korea te landen

De 19-jarige Zara Rutherford, die als jongste vrouw ooit solo de wereld rondvliegt, is aangekomen in Zuid-Korea. Om daar te kunnen landen kreeg de Belgisch-Britse tiener boven de Japanse Zee hulp van een "barmhartige" KLM-piloot. Hij zorgde ervoor dat ze contact kon leggen met de luchtverkeersleiding, nadat ze met haar eigen radio geen verbinding tot stand had weten te brengen.

De KLM-piloot van vlucht KLM 868 die in de buurt was van Rutherford, stuurde haar berichten door naar de luchtverkeersleiders en hielp haar met het vinden van de juiste frequenties. "De piloot was uitermate vriendelijk en behulpzaam", laat Rutherford weten op haar Facebookpagina. Ze noemt hem de "barmhartige samaritaan", die ze graag nog eens wil bedanken.

Rutherford begon haar wereldrecordpoging halverwege augustus in Kortrijk. Daarvandaan vloog ze in haar ultralicht sportvliegtuigje naar Schotland, om vervolgens IJsland, Groenland, Canada en de Verenigde Staten aan te doen en daarna verder te vliegen naar Colombia.

Langs de Amerikaanse westkust is ze weer richting het noorden gereisd. Vanuit Alaska is Rutherford naar Rusland overgestoken en inmiddels is ze dus in Zuid-Korea aangekomen. Via onder meer Indonesië, India en het Midden-Oosten wil ze naar België terugkeren.

Rutherford staat er helemaal alleen voor, er is ook geen volgvliegtuig. Het huidige Guinness World Record is in handen van de Amerikaanse Shaesta Waiz die 30 was toen ze in 2017 haar solotoer volbracht.

BEKIJK - Beelden van het vertrek van Zara Rutherford op 18 augustus 2021:

Videospeler inladen...

Meest gelezen