Minister Peeters wil snelheidsaanpassingen na vijfde dodelijk ongeval op 8 jaar tijd op Genkse baan 

Vlaams minister voor Mobiliteit Lydia Peeters (Open-VLD) wil een verlaging van de maximumsnelheid en trajectcontroles op de Hoevenzavellaan en de Torenlaan in Genk. Ze denkt dat een verlaging van 70 km/h naar 50 km/h en veiligere oversteekplaatsen ervoor kunnen zorgen dat er minder ongevallen gebeuren. Dat zegt ze in gesprek met bezorgde buurtbewoners. 

Vorige week nog kende een aanrijding op de Torenlaan een dodelijke afloop. Een 65-jarige vrouw werd aangereden en overleefde de klap niet. Ze werd daarmee het vijfde dodelijke slachtoffer in 8 jaar tijd.  "We zijn al 30 jaar actie aan het voeren", begint buurtbewoner Gianmario Monachesi, "maar nu moet er worden ingegrepen." Minister van mobiliteit Lydia Peeters (Open-Vld) kwam vandaag op verzoek de situatie bekijken. "Elk verkeersslachtoffer is er één te veel, dus ik wil kijken welke maatregelen we op kort termijn kunnen nemen."

Maatregelen op korte én lange termijn

De minister wil zo snel mogelijk bekijken wat mogelijk is. "Een snelheidsverlaging van 70 km/h naar 50 km/h in combinatie met trajectcontroles kan al een oplossing zijn." Ook de oversteekplaatsen zijn een heikel punt. "We focussen echt op de kindnorm en moeten elke oversteekplaats zo maken dat een kind er veilig en autonoom kan oversteken", aldus Peeters. "Dat kunnen we hier oplossen door de punten meer te verlichten."

"Er ligt al van in 2009  een studie klaar over het ondertunnelen van deze weg", vertelt buurtbewoner Monachesi. Minister Peeters was daar niet van op de hoogte, maar wil het zeker bekijken. "De focus ligt op het zo snel mogelijk veilig maken, maar op lang termijn moeten we de studie zeker bestuderen. We blijven ook in overleg met de buurt, zeker als in de toekomst de werken aan de Noord-Zuidverbinding starten."

Meest gelezen