Overleden kinderen herdacht op Wereldlichtjesdag, ook op vele plaatsen in Vlaanderen

Op vele plaatsen in Vlaanderen zijn vanavond overleden kinderen herdacht. Dat gebeurt jaarlijks op de tweede zondag van december: Wereldlichtjesdag. Op deze dag worden kaarsjes aangestoken om de overleden kinderen te herdenken én hun familie te steunen.

Afgelopen avond maakten we de vroegste zonsondergang van het jaar mee. In deze donkere periode wordt stilgestaan bij het te vroege overlijden van kinderen. Om de nabestaanden een hart onder de riem te steken, werden op verschillende plaatsen in Vlaanderen, om 19 uur, lichtjes aangestoken.

Zo ook in Leuven. In de Vlaams-Brabantse stad werd een sereen lichtritueel georganiseerd op de verschillende begraafplaatsen en in 215 Leuvense straten werden kaarsjes aangestoken.

"Het journaal" ging kijken op een begraafplaats in Leuven, bekijk hieronder het verslag:

Videospeler inladen...

Muziek, bos, en vlinders

In Gent werden ouders en nabestaanden tussen 17 en 19 uur uitgenodigd om op de Westerbegraafplaats een lichtje te zetten en te luisteren naar muziek. En in Beringen, in Limburg, op hetzelfde moment lichtjes gezet aan het stadhuis en aan de verschillende troostplekken van Ferm.

Maar er waren niet alleen lichtjes op deze Wereldlichtjesdag.  Zo werd in Lummen een Sterrenbos aangelegd op het domein van de Duizendjarige Eik en in Wevelgem werd dit weekend een vlindertuin geopend op de begraafplaats.

Meest gelezen