Radio 2

Sprookjeskasteel Wissekerke sluit een jaar de deuren: "Stuur jullie trouwfoto's voor grote tentoonstelling"

Het sprookjesachtig kasteel Wissekerke in Bazel bij Kruibeke houdt een restauratiejaar. De gemeente doet nu een oproep aan de bevolking om hun trouwfoto in te sturen om bij de heropening van het kasteel een grote tentoonstelling te organiseren. Foto’s buiten in het park zullen in dit restauratiejaar wel nog kunnen, maar trouwen en foto’s binnen kunnen niet meer tot einde van de werken.

De verbouwingswerken aan het Kasteel Wissekerke zijn gestart. Het sprookjesachtig kasteel in het Waasland gaat voor minstens een jaar dicht. De voormalige waterburcht wordt namelijk een belangrijk knooppunt in de kastelenroute 'Van Steen tot Steen langs de Schelde'. Naast een onthaalpunt voor toeristen komt er ook een belevingsparcours. Foto's in de tuin, kunnen tijdens het verbouwingsjaar wel nog genomen worden. Alles moet klaar zijn eind volgend jaar. In 2023 volgt dan een officiële opening met een traditioneel banket. 

Wie hier getrouwd is, mag zijn foto doorsturen. De cultuurdienst zal ons verrassen tijdens de opening
Burgemeester Dimitri Van Laere (N-VA Kruibeke)

"Het zal een trekpleister zijn op een ludieke locatie", zegt burgemeester. "Er zijn hier meer dan duizend trouwers gepasseerd. Er zijn hier echt duizenden foto's genomen, zowel van huwelijken, ook van communies of andere feesten. Wie hier getrouwd is, mag z'n foto doorsturen. De cultuurdienst zal ons verrassen tijdens de opening. Wat er precies mee zal gebeuren weet ik ook nog niet, maar het zal sowieso prachtig zijn. De foto's kun je doorsturen via de website van de gemeente.

Radio 2

Het kasteel kent geen geheimen meer voor fotografen

Ook voor fotografen is het kasteel een droomlocatie. Fotograaf Alex Deyaert uit Kruibeke kent het kasteel op zijn duimpje. "Ik ben rond 1988 begonnen als fotograaf, met 50 huwelijken per jaar, ik gok dat ik tegen de duizend koppels heb gefotografeerd.  We kennen elk hoekje, elk geheim gangetje, trapje etc. We hebben het kamer na kamer gerestaureerd zien worden. In het begin was het wat vervallen, lagen de kamers onder het stof, maar dat gaf een extra romantische touch. De stabiliteitsproblemen doen niks af aan de unieke locatie."

Het is een uniek park met de oudste hangbrug uit West-Europa, dit is echt een droomlocatie

Fotograaf Alex Deyaert

De fotograaf spreekt niks dan lof over de locatie. Dat ze het restaureren in oorspronkelijke vorm, vindt hij dan ook meer dan terecht. "Het is een uniek park met de oudste hangbrug uit West-Europa, dit is echt een droom. Hoe meer de tuin en het kasteel hersteld worden in de oorspronkelijke vorm, hoe beter. We moeten dat beschermen, het is te prachtig om te laten verloren gaan."

Lees verder onder de foto:

Radio 2

Restanten uit 10de eeuw

De eerste vermeldingen van het kasteel gaan terug tot in de 10de eeuw. Toen stond er op de plek waar nu het kasteel is een stevige waterburcht. Die is helaas helemaal opgegaan in  rook. De oudste restanten op de site zijn de kelder (15de eeuw) en de toren (16de eeuw). Ook de hangbrug zou uit die periode moeten stammen. Eeuwenlang werd het gebouw bewoond door de adellijke familie Vilain XIIII. "Ook Napoleon had een band met dit kasteel", vult burgemeester De Laere aan. 

Meest gelezen