Minister Van Quickenborne (Open VLD) over overbevolking gevangenis Antwerpen: "Slachtoffer van succes van Sky ECC"

De overbevolking in de gevangenis van Antwerpen is onder meer te wijten aan het grote succes van "operatie Sky". Dat zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Twee weken geleden schreef het controleorgaan van de gevangenissen een open brief omdat ze zich zorgen maken over de situatie in de Antwerpse gevangenis. "Er zitten 212 verdachten in voorlopige hechtenis door Sky ECC, we zijn het slachtoffer van ons eigen succes", aldus de Justitieminister. 

Er zijn door politieoperatie Sky meer dan 500 mensen gearresteerd geweest, aldus minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) in "De zevende dag" vanmorgen. "Waarvan 212 in voorlopige hechtenis zitten (...) Onder meer het probleem van de overbevolking in de gevangenis van Antwerpen is daar het gevolg van. We zijn eigenlijk het slachtoffer van ons eigen succes", aldus de minister. 

Twee weken geleden schreef het toezichtsorgaan van de gevangenissen een open brief, waarin ze de wantoestanden in de Antwerpse gevangenis aankaartten. Er is schimmel op de muren, en vooral het probleem van de overbevolking is acuut geworden: op sommige cellen verblijven vier gedetineerden, terwijl er eigenlijk maar plaats is voor twee. 

"Wat we kunnen hebben lezen in de berichten van Sky ECC is hallucinant (...) De komende weken zullen nog acties volgen", aldus Justitieminister Van Quickenborne in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Minister van Justitie wees naar het grote onderzoek naar de versleutelde telefoons van Sky ECC als de "schuldige". Dat onderzoek barstte in maart los met tientallen huiszoekingen en arrestaties nadat speurders de geheime berichten die vermoedelijke criminelen via Sky ECC naar elkaar stuurden, hadden gekraakt.

Speurders zijn nog altijd bezig met het verwerken van die berichten, en er volgde na de eerste invallen nog veel arrestaties. Ook de komende weken zal dat nog het geval zijn, liet de minister verstaan.

De minister deed de uitspraak over Sky ECC en de gevangenis van Antwerpen in een breder gesprek over het uitleveringsakkoord met de Verenigde Arabische Emiraten. Door het lezen van de berichten binnen Sky ECC werd duidelijk dat de topcriminelen achter veel drugsnetwerken, zich daar schuilhouden. Door een uitleveringsverdrag zouden die criminelen makkelijker naar ons land kunnen worden overgebracht worden (als ze gevonden worden daar), om hier berecht te worden.

Overlegcomité

Elders in het gesprek in "De zevende dag" had Van Quickenborne het ook over het volgende Overlegcomité dat op 22 december plaatsvindt. Daarbij toonde hij zich er geen voorstander van om de regels die voor de horeca gelden op dat moment te versoepelen. Momenteel moet de horeca om 23 uur de deuren sluiten, wat moeilijk te rijmen valt met bijvoorbeeld aftellen naar Nieuwjaar op 31 december.

"We moeten nu vooral stabiliteit hebben in ons land", zei hij. "We moeten teruggaan naar de periode waar deze regering stabiel heeft bestuurd. Op 22 december zeggen dat we overal moeten beginnen versoepelen, is niet wat we moeten doen in dit land." Gevraagd of er ook tegen 31 december geen aanpassing moet komen, deed hij er het zwijgen toe.

Van Quickenborne zei daarnaast dat het Covid Safe Ticket geen blijver is. Op het moment dat de pandemie overgaat in een endemie, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de griep, moet het CST volgens hem weer verdwijnen.

Meest gelezen