Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Vulkaan Cumbre Vieja op La Palma spuwt nu al 85 dagen stof, gas en lava, langste uitbarsting in geschiedenis eiland

De uitbarsting van de vulkaan Cumbre Vieja op het Canarische eiland La Palma is toe aan haar 85e dag. Het is daarmee de langste uitbarsting in de geschiedenis van het eiland. Het ziet er ook nog niet meteen naar uit dat de eruptie binnenkort ophoudt.  

De vulkaan Cumbre Vieja op La Palma barstte uit op 19 september, na een slapend bestaan van vijftig jaar. Vulkaanuitbarstingen komen niet vaak voor op La Palma, maar kunnen wel lang duren. De uitbarsting van 1971 nam een maand in beslag. 

Tot nu toe gold de uitbarsting van de vulkaan Tehuya in het jaar 1585 als de langste in de geschiedenis van het eiland. Die duurde 84 dagen. Over vroegere uitbarstingen zijn er geen betrouwbare gegevens.

Kijk hieronder naar de niet-aflatende uitbarsting van vulkaan Cumbre Vieja, beelden van 11 en 12 december:

Videospeler inladen...

Geen voorspellingen

De activiteit van de Cumbre Vieja was de laatste dagen wat afgenomen, maar de voorbije nacht waren er opnieuw luide explosies te horen en werd een aswolk de lucht in gespuwd. 

Het ziet er niet meteen naar uit dat de uitbarsting binnenkort zal eindigen. Vulkanologen wagen zich niet aan precieze voorspellingen. Bij het begin van de uitbarsting hadden ze aangegeven dat die wel eens drie maanden zou kunnen duren. Zo lang is de eruptie intussen ongeveer aan de gang.

Sinds de vulkaan op 19 september begon uit te barsten, hebben lavastromen bijna 3.000 woningen en andere gebouwen vernield. Zowat 1.200 hectare -zoveel als 1.700 voetbalvelden- werd bedekt door een metersdikke laag lava. Meer dan 7.000 bewoners moesten worden geëvacueerd worden, de schade wordt geschat op meer dan 900 miljoen euro. 

Voor de kust van La Palma ontstonden door afgekoelde lava twee nieuwe landtongen, met een gezamenlijke oppervlakte van zowat 50 hectare.

Meest gelezen