Pexels

Kaarsjes voor overleden kinderen op Wereldlichtjesdag: "Op dagen als deze voel je je niet alleen"

Op de tweede zondag van december is het Wereldlichtjesdag. Wereldwijd worden dan kaarsjes aangestoken om overleden kinderen te herdenken en hun familie te steunen. "Het is belangrijk om dit collectief te herdenken. De verbondenheid met elkaar, daardoor voel je dat je -helaas- niet alleen bent", zegt Lies Ver Braeken, moreel consulent bij de vrijzinnig-humanistische beweging huisvandeMens.

Wat is Wereldlichtjesdag?
Elke tweede zondag van december is het Wereldlichtjesdag. Mensen komen samen om overleden kinderen te herdenken en 's avonds om 19 uur een kaarsje aan te steken. Door de verschillende tijdszones ontstaat er een golf van licht. De traditie ontstond eind jaren 90 in de Verenigde Staten en is intussen wereldwijd bekend. Ook bij ons zijn er elk jaar op verschillende plaatsen herdenkingen voor Wereldlichtjesdag. Dit jaar worden ze, net als vorig jaar, op een andere manier georganiseerd.

André De Laat uit Schoten verloor eerder dit jaar zijn dochtertje Loes (7) bij een verkeersongeval. Hoe probeert hij met het verdriet om te gaan? "Je moet ermee leren leven, je moet niet ermee omgaan, maar erdóór gaan, en dat moet je bewust doen", zegt hij. 

"Je hebt de keuze, jezelf wegcijferen en niet meer onder de mensen komen, of erover praten en je verdriet proberen te delen. Dat is niet altijd eenvoudig en gemakkelijk, maar ik denk dat dat op langere termijn de beste manier is. Zo dicht mogelijk bij jezelf blijven, je verdriet delen, niet eromheen gaan, maar erdoor. Accepteren dat je goede dagen hebt, dat je slechte dagen hebt. De mensen rondom jou, die jou een warm hart toe dragen, die begrijpen ook dat je mindere momenten hebt. Ik geloof er niet in dat de tijd alle wonden heelt, maar dat gaat het wel verzachten."

"Laat mensen hun verhaal vertellen"

André is een van de mensen die vanavond zal spreken tijdens de online herdenking die de vrijzinning-humanistische beweging huizenvandeMens in de provincie Antwerpen vanavond organiseert. "Normaal houden wij een herdenking ter plaatse in onze verschillende huizen, maar in de huidige omstandigheden willen wij op deze manier heel veel ouders bereiken", zegt Lies Ver Braeken, moreel consulent bij het huisvandeMens in Antwerpen.

Naast André De Laat zal er ook een gesprek zijn met onder andere Guillaume Van der Stighelen, die tien jaar geleden zijn zoon Mattias verloor. Hij stapte uit de reclamewereld en begon teksten te schrijven, uitgegeven in de gedichtenbundel "Jij bent de zon nu". "André zet zijn verdriet om in muziek, Guillaume in woorden", vertelt Ver Braeken.

"Het is belangrijk om dit collectief te beleven. De verbondenheid met anderen, met elkaar. Je voelt je alleen, maar door dagen als deze voel je dat je niet alleen bent. Je merkt dat veel mensen -helaas- met hetzelfde verlies kampen."

Het is belangrijk dat we hier voldoende aandacht aan blijven schenken, zegt Ver Braeken. "Het is voor veel mensen nog altijd moeilijk om iemand aan te spreken die een zwaar verlies heeft meegemaakt. Er is schroom, angst, zeker als het gaat om een ouder die een kind verloren heeft, dat is de omgekeerde wereld. Maar spreek hen aan, ga vol warmte het gesprek aan."

Maar hoe doe je dat, want dat is inderdaad niet gemakkelijk. "In de eerste plaats draai je het het best om. Laat hen hun verhaal proberen te vertellen. Luister gewoon en laat hen vertellen. Zo kan je proberen op weg te gaan." Als moreel consulent begeleidt Ver Braeken ook afscheidsceremonies na een overlijden. Ook daar voelt ze dat dat hetgene is waar nabestaanden iets uit putten: "Dat doet deugd, dat iemand kan vertellen. Ze zien zo dat er veel mensen zijn, dat er mensen zijn die aan hen denken."

Meest gelezen