Videospeler inladen...
-->

2 marathons per dag dwars door de Alpen, 30 dagen lang: nieuwe docu over krachttoer van ultraloper Karel Sabbe

Op YouTube is een nieuwe documentaire te zien over het officieuze wereldrecord dat ultraloper Karel Sabbe uit Waregem deze zomer behaalde. Hij liep de Via Alpina, een tocht door de Alpen van maar liefst 2.650 kilometer lang, in 30 dagen 8 uur en 57 minuten. De grootste drijfveer van de ultraloper is zijn liefde voor de natuur, zegt hij in "De zevende dag" op Eén.

Sabbe brak al eerder twee records in dezelfde categorie. Zo liep hij in 41 dagen de Appalachian Trail, een trektocht van 3.500 kilometer aan de oostkust van de Verenigde Staten. Zijn tempo is daardoor te vergelijken met twee marathons per dag. 

In zijn nieuwe YouTube-documentaire "Solace - Running the Alps in 30 days" kan je nu bekijken hoe Sabbe de fastest known time neerzette op de Via Alpina. 

Trainen voor die zware beproevingen doet Sabbe tussen het laten draaien van zijn gezin en zijn tandartspraktijk door. Dat vergt soms wat creativiteit, aldus Sabbe zelf. "Ik ga vaak 2 à 3 uur lopen met mijn zoontje in de buggy".

Bekijk hieronder het gesprek met ultraloper Karel Sabbe in 'De zevende dag'.

Videospeler inladen...

Het ultralopen is voor de tandarts uit Waregem eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. “Ik ben beginnen te lopen als uitlaatklep na een lange dag gefocust te werken in mijn tandartspraktijk. Zo kon ik die concentratie combineren met de buitenlucht en sporten". 

Ik heb moeten rennen voor mijn leven naar de dichtstbijzijnde berghut
Karel Sabbe, ultraloper

Dat mentale aspect blijft volgens Sabbe ultrabelangrijk. "Na 100 à 200 kilometer heeft iedereen pijn en krijgt iedereen het moeilijk. Als je dan de mentale sterkte hebt om toch door te zetten, kan je het verschil maken".

Zo'n tocht is ook niet zonder gevaar. Zo werd Sabbe tijdens zijn tocht door de Alpen geconfronteerd met onvoorzienbare weersomstandigheden. "Bij het voorbijgaan van een bergpas kwam ik midden in een heel zwaar onweer. Ik heb echt moeten rennen voor mijn leven naar de dichtstbijzijnde berghut". 

In januari 2023 wil ik graag de hele lengte van Nieuw-Zeeland lopen
Karel Sabbe, ultraloper

Maar die ongerepte natuur is tegelijkertijd zijn belangrijkste drijfveer. "Het is uniek om zo'n avonturen te kunnen beleven. Het is een echte ontdekkingstocht van nationaal park naar nationaal park".

Sabbe heeft nog sterke ambities voor de toekomst. “In januari 2023 wil ik graag de hele lengte van Nieuw-Zeeland lopen, dat is een wandelpad van 3.000 kilometer. Dat lijkt mij een fantastisch avontuur: daar zijn vulkanen, hooggebergte en stukken om te kajakken.” 

Meest gelezen