Heb je een bedrijfswagen? Dan kost die je vanaf januari (waarschijnlijk) een stuk meer

Bedrijfswagens worden volgend jaar opnieuw een pak zwaarder belast. Het belastbaar voordeel stijgt door de jaarlijkse aanpassing van de CO2-coëfficiënt.

Als u van uw werkgever een bedrijfswagen ter beschikking krijgt, en u mag die auto ook voor privéverplaatsingen gebruiken, dan beschouwt de fiscus dat als een belastbaar voordeel. Het voordeel in natura wordt berekend volgens een speciale formule. De formule houdt onder meer rekening met  de CO2-uitstoot en de cataloguswaarde van de auto.

Een belangrijk onderdeel is de berekening van de CO2-coëfficiënt. Die wordt berekend door de CO2-uitstoot van uw auto te vergelijken met de gemiddelde uitstoot van nieuw ingeschreven wagens. En die gemiddelde uitstoot is - voor het tweede jaar op rij - fors gedaald, blijkt uit de nieuwe bedragen die vandaag gepubliceerd zijn door de federale overheidsdienst Financiën.

Voor benzine- en aardgaswagens gaat de gemiddelde uitstoot vanaf volgend jaar van 102 naar 91 gram per kilometer, voor auto's met een dieselmotor daalt de uitstoot van 84 naar 75 gram per kilometer. Als de uitstoot van uw bedrijfswagen hoger ligt dan de standaarduitstoot, dan stijgt uw belastbaar voordeel.

Veerle Michiels, mobiliteitsexperte bij HR-dienstenverlener SD Worx, berekende de impact van de nieuwe standaarduitstoot op het belastbaar voordeel van enkele modellen. Een voorbeeld: bij een Audi A4 Avant diesel, eerste jaar van inschrijving, met een cataloguswaarde van 35.410 euro en een CO2-uitstoot van 104 gram/km, zal het voordeel van alle aard (VAA) vanaf januari stijgen van 193,33 euro naar 216,53 euro per maand. 23,2 euro per maand meer dus. Vermits de bestuurder 50 procent belastingen betaalt op het belastbaar voordeel, zal die voortaan 11,6 euro per maand meer betalen.

Bij bestuurders van elektrische en hybride auto's mag het belastbaar voordeel van alle aard nooit lager zijn dan een minimumgrens. Voor 2021 bedraagt die 1.370 EUR op jaarbasis. Het grensbedrag voor 2022 is nog niet gekend.

Meest gelezen