Coronablog: Overheid vraagt advies Gezondheidsraad over versnelde boosterprik, Noorwegen verbiedt alcohol in horeca

De overheid heeft aan de Hoge Gezondheidsraad advies gevraagd voor een vervroegde toediening van de boosterprik, nu de omikronvariant steeds sneller oprukt. Intussen daalt voor het eerst in deze vierde golf het aantal coronapatiënten op intensieve zorg. Ook het gemiddelde aantal bevestigde besmettingen en ziekenhuisopnames  blijven dalen. Intussen waarschuwen wetenschappers voor de groeiende milieu-impact van werpmondmaskers in zwerfvuil. Volg de belangrijkste updates in onze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Noorwegen verbiedt serveren van alcohol in horeca

Uit grote bezorgdheid over de verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus draait Noorwegen zijn bevolking nogmaals de duimschroeven aan. Er komt anderhalve week voor Kerstmis over het hele land een complete stop op het serveren van alcohol. Vier weken lang zal het verboden zijn in cafés, restaurants en hotels alcoholische dranken te nuttigen.

"Nu is het ernst", sprak premier Jonas Gahr Støre maandagavond op een persconferentie. Er komen ook strengere regels voor publieke manifestaties, het cultuurleven en georganiseerde vrijetijdsactiviteiten. Wie van thuis uit kan werken, moet dat doen. Universiteiten en beroepsscholen moeten overschakelen op afstandsonderwijs, en het gebruik van mondmaskers wordt uitgebreid. De nieuwe maatregelen gaan in de nacht van dinsdag op woensdag in.

Aanleiding voor de aanscherpingen is de alarmklok die het Noorse gezondheidsinstituut FHI heeft geluid. Dat is beducht voor de oprukkende omikronvariant: die zou in sneltempo gaan domineren in Noorwegen en nog deze maand tot een golf aan ziekenhuisopnames kunnen leiden, waardoor het gezondheidssysteem onder druk zou komen te staan.

Adviezen gevraagd over versnelde toediening boostervaccin

De Hoge Gezondheidsraad en de taskforce vaccinatie is een advies gevraagd over de versnelde toediening van het boostervaccin. Dat werd maandag vernomen op het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

Verschillende andere landen zijn van plan de boosterprik tegen het coronavirus sneller dan voorzien toe te dienen. De verspreiding van de omikron-variant speelt daarbij een belangrijke rol. Vandaag sloot ook Nederland zich bij dat rijtje aan. 

In overleg met zijn collega's uit de gemeenschappen heeft minister Vandenbroucke ook bij ons adviezen over de versnelde toediening gevraagd. De Hoge Gezondheidsraad werd een wetenschappelijk advies gevraagd of het zinvol is de huidige tijdsintervallen in te korten. Vandaag ligt de tijd tussen de basisvaccinatie en de boosterprik op minstens twee maanden voor wie met het vaccin van Johnson & Johnson werd gevaccineerd, vier maanden voor wie AstraZeneca toegediend kreeg en zes maanden voor wie een vaccin van Pfizer of Moderna kreeg.

De taskforce vaccinatie kreeg de vraag te bekijken hoe een en ander operationeel zou kunnen verlopen. Daarbij moet ook rekening worden gehouden met de adviezen die tegen het einde van de week worden verwacht over de vaccinatie van kinderen jonger dan twaalf jaar. De Hoge Gezondheidsraad en het Bio-Ethisch Comité kregen daarover vragen.

"Ik ben er zeker van de de Hoge Gezondheidsraad dat advies zal geven", zegt Marc Van Ranst in "Terzake":

Videospeler inladen...

Duitsers schakelen over op turbobooster: extra prik na één maand

Miljoenen gevaccineerde Duitsers hoeven geen maanden meer te wachten op een extra prik tegen het coronavirus. De westelijke deelstaat Noordrijn-Westfalen maakt een zogenoemde booster al een maand na de laatste gewone inenting mogelijk.

De dichtstbevolkte deelstaat van Duitsland zet de vaccinatieturbo aan, aldus de krant Bild. In Noordrijn-Westfalen, dat grenst aan belgië, kunnen burgers voortaan na vier weken een verversingsprik tegen het coronavirus krijgen in de vaccinatiecentra van gemeenten en districten. Het ministerie van Volksgezondheid van de deelstaat heeft dat maandag afgekondigd, meldt de Siegener Zeitung.

De krant spreekt over een duidelijke ommezwaai in het vaccinatiebeleid van de deelstaat. Tot nu toe waren vijf maanden vereist tussen de laatste prik en de boostervaccinatie. Door de nieuwe aanpak kunnen fors meer mensen sneller een booster krijgen en zich zo beter beschermen tegen de besmettelijkere omikronvariant, die ook in Noordrijn-Westfalen oprukt.

"Rondslingerende mondmaskers in de natuur vormen groeiende bedreiging voor het milieu"

Rondslingerende mondmaskers vormen een steeds grotere bedreiging voor het milieu. Daarvoor waarschuwen wetenschappers in een nieuwe studie die verschenen is in het vakblad Nature. Bij het begin van de pandemie, tussen maart en oktober 2020, zagen de onderzoekers een sterke toename van rondslingerende mondkapjes. 

Tegen oktober was het aantal rondslingerende mondmaskers exponentieel gestegen tegenover een jaar eerder, nadat overheden het verplicht hadden gemaakt op bepaalde plaatsen. 

Het aandeel van mondmaskers in rondslingerend afval steeg met een factor van meer dan 80, van minder dan 0,01 procent naar meer dan 0,8 procent. De studie heeft betrekking op volgende landen: België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, de Verenigde Staten, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Onderzoekers gebruikten data van Litterati, een app voor zwerfvuil. 

Aandeel van mondmaskers in zwerfvuil nam toe met een factor van meer dan 80 

Bij het begin van de pandemie was er een sterke toename van het aantal plastic wegwerphandschoenen en ontsmettingsdoekjes te zien in de natuur, maar sinds de invoering van de mondmaskerplicht hebben wegwerpmaskers de handschoenen en hygiënische doekjes nog ingehaald.  

De onderzoekers waarschuwen voor de gevolgen: een mondmasker tussen het zwerfvuil kan anderen ertoe verleiden om het ook maar weg te gooien, en de mondmaskers blijven nog even een rondslingerende virusbron. Tegelijk wordt het afval door wind en water meegenomen naar elders, in de natuur maar pakweg ook in waterlopen of rioleringen, die erdoor geblokkeerd kunnen raken.  

Ook voor dieren kunnen weggeworpen mondmaskers een gevaar vormen, en ook op de langere termijn heeft het afval een impact op het milieu,  omdat ze afbreken tot microplastics. De onderzoekers hopen dat er meer kan worden ingezet op herbruikbare mondmaskers en dat er afvalpunten voor wegwerpmondmaskers komen. "Het verwerken van wegwerpmondmaskers moet meegenomen in toekomstige beleidsbeslissingen over het coronavirus", besluit de studie: als overheden mondkapjes verplichten, moeten ze ook gaan nadenken over het opruimen ervan. 

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Ouderpaar dagvaardt Vlaamse regering en katholiek onderwijs over mondmaskerplicht

Een ouderpaar heeft zowel de Vlaamse regering als de koepel van het katholiek onderwijs gedagvaard over de mondmaskerplicht voor jonge kinderen op school. Dat meldt de krant De Tijd en het nieuws wordt bevestigd door de advocaat van het koppel, meester Jan De Groote. 

Volgens het koppel is er geen juridische grond om kinderen te verplichten op school een mondmasker te dragen. De zaak wordt woensdag ingeleid voor de Brusselse kortgedingrechter.

"Mijn cliënten zijn voor alle duidelijkheid geen antivaxers of coronaontkenners", zegt meester De Groote. "Wel vinden zij dat hier heel snel een heel ernstige maatregel is genomen, zonder dat alternatieven grondig zijn onderzocht. Zo zien we dat een ernstig voorstel over de verluchting van de klassen zonder meer is weggewuifd." 

Wat de ouders nog meer stoort, is dat er geen duidelijke rechtsgrond is voor de mondmaskerplicht, aldus meester De Groote. 

Beke en Mahdi steken vrijwilligers van Vilvoords vaccinatiecentrum hart onder de riem

Vlaams minister voor Volksgezondheid en Welzijn Wouter Beke (CD&V) en federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) hebben een bezoek gebracht aan het vaccinatiecentrum in Vilvoorde. 

In het centrum zullen tegen kerstavond een goede 16.000 boosterprikken gezet zijn, goed voor zowat 45 procent van de volwassen bevolking van Vilvoorde en Machelen.

Het was de eerste keer dat minister Beke een vaccinatiecentrum in het kader van de boostercampagne bezocht. "De vaccinatiecentra staan kort bij de mensen: dat maakt dat ze een erg belangrijke rol spelen in de campagne", zei minister Beke. "We willen onze appreciatie tonen voor alle vrijwilligers en medewerkers door hier aanwezig te zijn."

In totaal 84 scholen gesloten wegens coronabesmettingen

Momenteel zijn 84 scholen en internaten van het Nederlandstalig onderwijs in Vlaanderen en Brussel gesloten wegens een te hoog aantal coronabesmettingen en afwezigen. Dat meldt het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) maandag.

Het gaat om 56 basisscholen, 27 middelbare scholen en 1 internaat op een totaal van 4.000 onderwijsinstellingen.

Daarmee blijft het aantal gesloten scholen afnemen. Vorige week donderdag waren het er nog 97 in totaal.

Eerste bevestigde dode in het Verenigd Koninkrijk na besmetting met omikronvariant

In het Verenigd Koninkrijk is het eerste sterfgeval na een besmetting met de omikronvariant van het coronavirus gerapporteerd. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson bekendgemaakt. In het Verenigd Koninkrijk is de besmettelijke omikronvariant aan een razendsnelle opmars bezig. Volgens de Britse regering verdubbelt het aantal besmettingen met deze variant zich elke 2 à 3 dagen. In de hoofdstad Londen wordt intussen al 40 procent van het aantal nieuwe besmettingen toegeschreven aan de omikronvariant. Premier Johnson riep de bevolking gisteren op om zich snel een derde keer te laten inenten, de zogenoemde boosterprik. Vele Britten lijken daar gevolg aan te geven, onder meer in Londen en Manchester staan lange wachtrijen aan de vaccinatiecentra.

Omikron is ook bij ons aan opmars bezig: zijn we voorbereid? En hoe bezorgd moeten we zijn?

De omikronvariant van het coronavirus is ook in ons land aan een opmars bezig. Wat is de huidige stand van zaken, moeten we ons zorgen maken en zijn we er wel voldoende op voorbereid? Het is maar een kleine greep van de vele vragen die onze redactie binnenkrijgt over die omikronvariant.

Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) legt het uit in dit artikel:

Wevelgemse school organiseert het grote Jan Jambon uitbolfeest

Basisschool De Levensboom in Wevelgem organiseert vrijdagnamiddag een ludiek afscheidsmoment voor de leerlingen: het "Jan Jambon Uitbolfeest". De naam van het afscheidsmoment verwijst naar Vlaams minister-president Jambon (N-VA) die na het overlegcomité zei dat de laatste week voor de kerstvakantie maar weinig pedagogische waarde heeft.

Lees meer in het artikel:

Denemarken vervroegt herhalingsprik voor 40-plussers

Denemarken zal de boosterdosis van het coronavaccin vroeger toedienen aan alle inwoners van 40 jaar en ouder. Op die manier moet de toename van het aantal nieuwe besmettingen en de opgang van de omikronvariant een halt worden toegeroepen, zegt de Deense overheid.

Alle Denen die 40 jaar of ouder zijn, zullen 4,5 maanden na de tweede coronaprik een derde dosis kunnen krijgen, meldt het nationale agentschap voor volksgezondheid. Tot nu toe werd een periode van 6 maanden tussen de tweede en de derde injectie aangehouden.

Door de tijdspanne tussen de dosissen in te perken "zullen we de winter kunnen ingaan met een betere bescherming voor de mensen met een verhoogd risico op een ernstige vorm van de ziekte, en met een verhoogde immuniteit binnen de bevolking", zegt het Deense agentschap.

Wegens de verspreiding van de omikronvariant had Denemarken vorige week al een reeks beperkende maatregelen aangekondigd. Het gaat onder meer om de sluiting van scholen, de inperking van het nachtleven en de invoering op grote schaal van telewerk.

Meest gelezen