Erpe-Mere wil extra waterbekkens om overstromingen tegen te gaan

Er zijn al waterbufferbekkens in Erpe-Mere, maar er zijn er met het oog op de klimaatopwarming nog nodig om het water op te vangen en te vermijden dat onder meer de Beekstraat blank staat. "We trekken als gemeente aan de kar, maar er zijn veel instanties bij betrokken. We hopen op een aanbesteding in 2022."

"Ik zou willen dat de mensen geen angst moeten hebben voor wateroverlast", merkt schepen Marleen Lambrecht (CD&V) op. Ze geeft toe dat het niet na 1 dagje regen is dat de straten blank staan, maar "het is wel een probleem als het weken aan een stuk regent en gezien de klimaatverandering moeten we dat voorzien."

Binnenkort zal de provincie de Molenbeek schoonmaken en teveel groen verwijderen zodat het debiet tussen de Beekstraat en de Bosstraat vergroot, weet de schepen. Maar op lange termijn is meer nodig.

Water van de kouters opvangen

"We hebben al verschillende bufferbekkens in werking, maar er zijn bijkomende oplossingen nodig." De schepen hoopt dat de werken daarvoor eind 2022 of begin 2023 kunnen starten. "We overleggen al sinds 2010 met de provincie, de Vlaamse Milieu Maatschappij, Aquafin en Farys om een bijkomend bekken te bouwen. Het is nodig om het water op te vangen dat van de kouters naar beneden komt en dat vertraagd in de Molenbeek af te voeren." Vooral de Beekstraat staat onder water als de Molenbeek het niet meer kan slikken.

Meest gelezen