Gault&Millau: Nuance in Duffel levert Chef van het Jaar, hoogste nieuwkomer is Hertog Jan in Antwerpen

Prijzen alom weer, eens Gault&Millau zijn nieuwe restaurantgids aankondigt en uitbrengt. Het is altijd uitkijken naar de scores op 20 voor de bezochte restaurants en natuurlijk ook uitkijken naar de prijswinnende chefs en restaurants. Het is Nuance in Duffel dat de Chef van het Jaar levert en Hof van Cleve en Bon Bon blijven de allerbeste restaurants van het land, volgens Gault&Millau.

In de gids zijn er 135 nieuwe adressen opgenomen, goed voor in totaal 1.375 namen, waarvan een deel stijgt qua score. "Het zijn mooie resultaten voor een sector die het natuurlijk heel moeilijk heeft in coronatijden, maar die ongelofelijk veel veerkracht vertoont", zegt Marc Declerck, de CEO van Gault&Millau. "Ik ben blij dat -na de lockdown- het publiek de weg naar de tafels weer heeft gevonden. Volgens sommigen was het zelfs een bestorming. Goed dat de passie van de chefs een publiek vindt. Velen hebben take away gedaan, maar fijnproevers samen brengen, daarvoor doen ze het toch." 

Chef van het Jaar is Thierry Theys (37). De man achter het vuur van 'Nuance' in Duffel. Geen onbekende, wel integendeel, ook al tien jaar lang bezitter van twee sterren in de Michelin-gids, nu wordt hij ook intensief gelauwerd door Gault&Millau, nadat hij in 2010 al eens de Jonge Chef van het Jaar was in de gids: "Ik had nergens op gerekend of gehoopt. En dan doet zo'n waardering zeer veel deugd. Ik denk dat we de prijs hebben gekregen door de gezonde evolutie die we de voorbije jaren hebben meegemaakt", zegt Theys (zie video hieronder)

Videospeler inladen...

"We focussen altijd op wat er toe doet: natuurlijk het eten en het drinken, de producten, maar de ontvangst van de gasten is natuurlijk ook van groot belang. Onze stijl? Eerlijke, transparante productkeuken, af en toe aangevuld met invloeden uit Afrika of Zuid-Amerika of Azië."

Volgens Theys doet dit veel deugd in moeilijke tijden: "Het is ook een pluim op de hoed van zowel het keuken- als het zaalpersoneel. Ze hebben ook afgezien in tijden van lockdown en avondklok, ze zijn er blijven in geloven, dus goed voor hen. Zij hadden het ook niet verwacht. En of er nu meer volk zal komen? Nieuwe gezichten zijn altijd leuk, maar we kunnen maar zoveel volk toelaten als we stoelen hebben. We gaan ons niet vergalopperen."

Pluim op de hoed van al het keuken- en zaalpersoneel, ze hadden het ook niet verwacht

Thierry Theys, chef 'Nuance'

"Kinderdroom"

Jonge Chef van het Jaar is Martijn Defauw. Hij is 34 jaar, heeft al vier jaar lang 'Rebelle' in Marke, een deelgemeente van Kortrijk, en hij is razend blij: "Het is een kinderdroom die uitkomt. Toen ik 14 jaar oud was, zat ik al in kookboeken te kijken. Ik wist toen al dat ik een topchef wou worden. Ik heb een klassieke koksopleiding gevolgd en ik heb het vak nadien vooral geleerd in Auberge De Herborist in Brugge, bij de toenmalige chef Arnold Hanbuckers. En nu die erkenning krijgen van Gault&Millau, dat is waanzin."

"Wellicht is die prijs goed voor meer naambekendheid, voor meer gasten in het restaurant. We werken met acht mensen in totaal in ons restaurant, en we zijn vier volledige dagen open én op zaterdagavond. Negen 'serviezen', dat is zowat het maximum als je ook nog een privéleven wil hebben. Maar we zijn klaar om te blijven groeien. En te blijven plezieren."

"Bij ons is er een heel persoonlijke, heel huiselijke sfeer. Mensen moeten zich thuis voelen bij ons. Relaxed zijn. We zijn zelf zo en we runnen ook zo ons restaurant. En de keuken? Ik kook graag met Aziatische technieken. Smaken, fermentaties, sauzen en accenten zijn vaak op de oosterse keuken gebaseerd.  De producten zijn zoveel mogelijk lokaal en ik probeer mijn gerechten uit te puren. Niet te veel garnituren, liever maar twee producten op het bord."

"Ik ben apetrots. We werken hard verder, ik leef op mijn passie, ik hoop dat ik nog creatiever word en dat ik kan blijven doen wat ik graag doe."

Ik werk vaak  met Aziatische technieken en ik probeer mijn gerechten uit te puren

Martijn Defauw, chef 'Rebelle'

Andere prijswinnaars en scores

Het lijstje de andere prijswinnaars leert dat 'Vrijmoed' in Gent de beste sommelier levert (Benjamin De Buck), het Dessert van het Jaar vind je bij 'Ralf Berendsen' in Lanaken en 'DOOR73' in Gent, gelinkt aan succesrestaurant 'OAK', is de triomfator als gastro-bistro. 

En die scores dan? 'Nuance' krijgt 18/20 van de inspecteurs, evenveel als 'Hertog Jan', de hoogste nieuwkomer in de lijst. Eigenlijk niet helemaal nieuw, maar sinds kort in Antwerpen, op zich een nieuwe plek, dus daardoor ook als nieuwkomer beschouwd.

De beste restaurants van het land? Niets verandert eigenlijk: 'Hof van Cleve' van chef Peter Goossens en 'Bon Bon' van chef Christophe Hardiquest toppen de lijst, met een zinderende score van 19,5/20.

Meest gelezen