Invision

Golden Globes: "The power of the dog" en "Belfast" topfavorieten, maar kans groot dat sterren uitreiking zullen mijden

De films "The power of the dog" van Jane Campion en "Belfast" van Kenneth Branagh zijn allebei 7 keer genomineerd voor de Golden Globes. De film- en tv-prijzen worden op 9 januari uitgereikt, maar zullen hoogst waarschijnlijk niet op televisie te zien zijn. De kans is ook erg groot dat Hollywoodsterren de prijsuitreiking links zullen laten liggen omdat de organisatie achter de Golden Globes nog steeds onder vuur ligt. 

De nominaties voor de Golden Globes werden vanmiddag bekendgemaakt door rapper Snoop Dogg. Hoe de prijsuitreiking, die binnen minder dan een maand plaatsvindt, er zal uitzien, is nog koffiedik kijken, want de Golden Globes liggen al een hele tijd onder vuur. 

In mei van dit jaar kondigde de Amerikaanse tv-zender NBC aan dat het de uitreiking van de Golden Globes volgend jaar niet meer zou uitzenden.  De Los Angeles Times had toen aan het licht gebracht dat geen van de 87 leden van de organisatie achter de Golden Globes, de Hollywood Foreign Press Association, zwart is. Op dit moment is het nog niet duidelijk of de show op een televisiezender te zien zal zijn en of de genomineerden aanwezig zullen zijn.

 Zo'n 100 pr-bureaus uit Hollywood hebben hun steracteurs immers geadviseerd om niet naar de prijsuitreiking te gaan. En de organisatie verwacht dit blijkbaar ook niet. "Het ziet er niet naar uit dat dit een evenement met veel sterren zal worden", zei Helen Hoehne, de nieuwe voorzitter van de Foreign Press Association, al aan het filmblad Variety. 

Recent werd de Hollywood Foreign Press Association wel grondig hervormd na de beschuldigingen van discriminatie en van corruptie.  Algemeen wordt verwacht dat de uitreiking van de Golden Globes in 2023 opnieuw in het tv-schema zal opduiken, wanneer de Hollywood Foreign Press Association bewezen heeft dat ze haar organisatie op orde gekregen heeft.

"The power of the dog" tegenover "Belfast"

Maar "the show must go on", lijkt het en dus zijn ook dit jaar een hele reeks genomineerden bekendgmaakt. "The power of the dog", een western van Jane Campion, is 7 keer genomineerd, net als "Belfast", een autobiografische film van Kenneth Branagh. "The power of the dog" maakt onder meer kans in de categorieën beste film - drama, beste scenario, beste acteur in een drama (Benedict Cumberbatch), beste regisseur (Jane Campion). 

De film speelt zich af in de jaren 20 en gaat over Phil en George Burbank, twee rijke broers uit Montana. Phil is briljant en wreed, terwijl George zachtaardig is. Samen zijn ze eigenaar van de grootste ranch in de vallei.  "The power of the dog" is momenteel bij ons te zien in de zalen en op Netflix. 

Videospeler inladen...

Ook "Belfast" van Kenneth Branagh is 7 keer genomineerd, onder meer in de categorieën beste film - drama. In de categorie beste acteur in een drama nemen zelfs twee acteurs uit de film het tegen elkaar op: Jamie Dornan en Ciáran Hinds. In de categorie beste actrice in een bijrol is Caitríona Balfe genomineerd.  In de categorieën scenario en regie nemen Campion en Branagh het zelf tegen elkaar op. 

"Belfast" is een drama in zwart-wit. De film wordt door Branagh omschreven als zijn meest persoonlijke film ooit. "Belfast" vertelt het verhaal van een jonge jongen die opgroeit in Belfast, Noord-Ierland, in de tumultueuze jaren 60.  De film komt bij ons pas eind februari in de zalen. 

Andere grote namen in de acteurscategorieën zijn Will Smith die de vader van tennissters Venus and Serena Williams speelt in "King Richard", Kristen Stewart als Princess Diana in "Spencer" en Lady Gaga voor haar rol in "House of Gucci".

Olivia Colman, Jennifer Lawrence, Emma Stone, Leonardo DiCaprio, Andrew Garfield, Denzel Washington en Nicole Kidman dingen ook mee naar een prijs.

De HBO-reeks "Succession" is met 5 nominaties de tv-reeks met de meeste nominaties, gevolgd door "Ted Lasso" en "The morning show", die allebei 4 keer genomineerd zijn. 

Meest gelezen