Foto ter illustratie.

Daling van incidenten met vuurwapens in Europa valt stil, Vredesinstituut: "Nieuwe trends in illegale vuurwapenhandel"

De jarenlange daling van het aantal dodelijke schietpartijen in Europa is stilgevallen. Dat zegt het Vlaams Vredesinstituut. De afgelopen twintig jaar halveerde het aantal dodelijke incidenten met vuurwapens naar 800 per jaar. Dat aantal lijkt nu niet meer te dalen, en in sommige Europese landen is er zelfs een stijging in het aantal incidenten. "Criminelen lijken makkelijker aan vuurwapens te komen", verklaart Nils Duquet van het Vlaams Vredesinstituut.

Voor het eerst werd er een grote omvattende studie uitgevoerd naar het aantal dodelijke incidenten met vuurwapens in Europa. Het Vlaams Vredesinstiuut coördineerde het onderzoek, onder de naam "Project Target". Vooral de link met, en de invloed van, de illegale vuurwapenhandel werd onderzocht. Het onderzoek moet Europese beleidsmakers helpen om om te gaan met de problematiek van illegale vuurwapenhandel en bendecriminaliteit. 

Ook kleinere criminelen geraken makkelijker aan wapens. Er wordt een vicieuze cirkel gecreëerd

Nils Duquet, van het Vlaams Vredesinstituut

"Het is niet altijd makkelijk om de cijfers rond te krijgen", laat Nils Duquet van het Vlaams Vredesinstituut verstaan. "Maar de afgelopen twee decennia is het aantal dodelijke incidenten met vuurwapens gedaald van ongeveer 1600 per jaar, naar 800. Maar algemeen genomen voor Europa lijkt die daling nu stil te vallen." Sowieso is die 800 maar het toppunt van de ijsberg, want misschien worden alle schietpartijen niet gerapporteerd, en ook niet bij alle schietpartijen vallen er doden. 

"In sommige landen, zoals in Zweden, zien we zelfs een grote stijging van het aantal incidenten", aldus Duquet, die voor verklaringen in belangrijke mate naar evoluties in de illegale vuurwapenhandel kijkt. "Het lijkt makkelijker te worden voor criminelen om aan wapens te geraken. Niet alleen voor de grote criminelen aan de top, maar ook voor de kleinere criminelen. Daardoor zijn er meer wapens in omloop, en worden ze ook vaker gebruikt en wordt er vaker effectief geschoten." Daardoor komt er uiteraard ook een grotere vraag bij andere criminelen om zich "te verdedigen" met wapens. "Er wordt een vicieuze cirkel gecreëerd", besluit Duquet. 

En criminelen worden ook inventiever, zo blijkt. "We zien dat criminelen alarmpistolen beginnen ombouwen naar wapens, dat ze ook online makkelijker aan wapens geraken. Er worden ook vaker 3D-printers in beslag genomen, die dan gebruikt werden om bepaalde wapens te maken", aldus Duquet.

Criminelen worden inventiever. Er worden alarmpistolen omgebouwd, maar ook 3D-printers gebruikt

In België lijkt de daling in het aantal dodelijke incidenten met vuurwapens zich nog wel voort te zetten, voorlopig toch. "We zien in de buurlanden dat die rem er is. Rekening houdend met de grote problematiek van drugscriminaliteit en bendes in ons land, denk ik dat in België de komende jaren de daling zal stilvallen." Er is in de studie ook aandacht voor de impact illegale wapenhandel op terrorisme, en voor huiselijk geweld. Jaarlijks worden in ons land gemiddeld zo'n 5.500 illegale vuurwapens in beslag genomen en worden 23 vuurwapenmoorden gepleegd. 

Meest gelezen