Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

13 maanden cel voor Hongkongse mediamagnaat en activist Jimmy Lai wegens deelname aan verboden Tiananmen-wake

In Hongkong is de bekende mediamagnaat en activist Jimmy Lai veroordeeld tot een celstraf van 13 maanden wegens deelname aan een verboden Tiananmen-herdenking en het aanzetten van anderen om daaraan deel te nemen. Ook 7 anderen werden veroordeeld. Jimmy Lai zit momenteel al een andere straf van 20 maanden uit. 

Jimmy Lai nam op 4 juni 2020 samen met tienduizenden anderen deel aan een herdenkingswake voor het bloedbad op het Tiananmenplein in de Chinese hoofdstad Peking. Op 4 juni 1989 maakte het Chinese leger met bruut geweld een einde aan studentenprotest op het plein.

Elders in China zijn herdenkingen aan wat toen gebeurd is verboden, maar in Hongkong (en in Macau) werd de voorbije 30 jaar elk jaar een wake gehouden. De speciale situatie in de autonome regio liet dat toe.

 In 2020 werd de herdenking echter verboden, officieel vanwege de coronapandemie, maar critici vermoeden dat ook de druk vanuit Peking een rol speelt. Ook dit jaar was de wake verboden.

Hoe dan ook kwamen tienduizenden mensen die dag op straat. Jimmy Lai is nu veroordeeld tot een celstraf van 13 maanden voor zijn deelname aan een "illegale samenkomst" en het aanzetten van anderen om ook aanwezig te zijn.

Ook zeven anderen kregen vandaag celstraffen, tot veertien maanden. De voorbije maanden werden al verschillende andere activisten veroordeeld voor hun deelname aan de herdenking.

Peking verstevigt greep

Jimmy Lai is de eigenaar van de vorig jaar gesloten prodemocratische krant Apple Daily. Hij zit momenteel al een celstraf van 20 maanden uit voor deelname aan een verboden protestmars in 2019. In dat jaar kwam een deel van de Hongkongse bevolking maandenlang op straat.

Ze eisten meer democratie en verzetten zich tegen de groeiende invloed van de Chinese regering op Hongkong, een voormalige Britse kolonie die sinds 1997 officieel tot China behoort maar een autonome status heeft (of zou moeten hebben).

Maar de realiteit is dat de Chinese regering haar greep op Hongkong alsmaar lijkt te verstevigen. Een voorbeeld daarvan is een nieuwe veiligheidswet die vorig jaar werd aangenomen. Op basis van die wet zijn al meerdere Hongkongse activisten opgepakt en verooreeld.

Meest gelezen