BEKIJK: "Ma stobbe" is het kinderwoord van 2021 (en zo spreek je het uit), tienerwoord is "bestie" 

"Ma stobbe" is het kinderwoord van 2021. Het favoriete woord van de kinderen betekent stop en werd bedacht door TikTokker Timon Verbeeck. "Bestie" is volgens de volgers van nws.nws.nws het tienerwoord van 2021. Bestie (beste vriend of vriendin) wordt door tieners vaak een beetje sarcastisch gebruikt. 

"Ma stobbe"

Karrewiet, het kinderjournaal van Ketnet, ging al voor de elfde keer op zoek naar het Kinderwoord van het Jaar. 

Het kinderwoord "Ma stobbe" betekent "stop" en wordt door kinderen gebruikt wanneer ze geïrriteerd over iets zijn. TikTokker Timon Verbeeck bedacht het en heeft de TikTok-community ook aangespoord om erop te stemmen.  In totaal kreeg "Ma stobbe" 60,53% van de stemmen.

Timon Verbeeck doet voor hoe je "Ma stobbe" exact uitspreekt: "Het moet een beetje zagerig klinken"

Videospeler inladen...

"Ik ben natuurlijk super blij en dankbaar dat "Ma stobbe" het kinderwoord van het jaar is geworden", reageert Timon Verbeeck. "Ikzelf had nooit verwacht dat een TikTok-uitspraak zo hard kon ontploffen! Toch wil ik ook zeker mijn excuses aanbieden aan alle leerkrachten en ouders die het ondertussen al beu gehoord zijn."

Ik wil zeker ook mijn excuses aanbieden aan alle leerkrachten en ouders die het ondertussen al beu gehoord zijn

Timon Verbeeck

Karrewiet ging het kinderwoord van 2021 samen met de bedenker ervan bekendmaken in een school:

Videospeler inladen...

"Je zegt het wanneer je heel geïrriteerd bent", leggen kinderen zelf uit. "Iemand geeft je een stomme mening en dan reageer je zo. En het is eigenlijk ook de bedoeling om die persoon dan te irriteren met de manier of de toon waarop jij "Ma stobbe" zegt."

Vorig jaar was het kinderwoord "Ewa drerrie", wat betekent "Hey gast!" 

"Bestie"

Het Instagram-nieuwskanaal voor tieners nws.nws.nws ging voor de derde keer op zoek naar het tienerwoord van het jaar. "Bestie", beste vriend of vriendin, is het populairste woord uit het lijstje van 5 genomineerden. Het wordt vaak om te lachen gebruikt of een beetje sarcastisch, om net het tegenovergestelde te zeggen. Bijvoorbeeld“Ik heb een samenvatting gekregen van Julie.” “OMG, zijn jullie nu besties?” "Bestie " kreeg 27,38% van de stemmen. 

Het was dit jaar de derde keer dat een tienerwoord werd gekozen.  Vorig jaar won "simp" (een jongen die te veel moeite doet voor het meisje dat hij leuk vindt) en in 2019 "yeet" (Joepie!).

Taaladviseur Geertje Slangen: "Altijd weer iets om naar uit te kijken"

Geertje Slangen, de taaladviseur van de VRT, vindt de kinder- en tienerwoorden van het jaar "altijd weer iets om naar uit te kijken". 

"Als volwassenen staan we er meestal bij en kijken ernaar. En dat maakt het nu net zo fascinerend! Dat ook dit jaar weer geen coronawoorden in de lijst staan bewijst de veerkracht van veel kinderen en jongeren. Ze laten zich niet leiden door wat de volwassenenwereld beheerst maar gaan hun heerlijke eigen gang."

Geen coronawoorden in deze lijst, dat bewijst de veerkracht van veel kinderen en jongeren 

Geertje Slangen, taaladviseur van de VRT

"De woorden komen uit hún beleving. Zij omarmen de maatschappij zoals die is en doen er hún ding mee. Kinder- en jongerentaal ontstaat in de wereld van TikTok, Instagram en straattaal. Die wereld bulkt van de diversiteit en taalvariatie. En ook al snappen we er vaak niets van, wij zien dat het goed is…"

Meest gelezen