Facebook Léglise

Kunnen tornado's zoals die in de VS ook bij ons voorkomen?

Verwoestende tornado’s veroorzaakten een ravage in het centrale oosten van de Verenigde Staten. Hoe groot is de kans op zo’n tornado’s bij ons? Weerman David Dehenauw moest in zijn carrière al 1 keer een tornadowaarschuwing geven, vertelt hij in Start Je Dag bij Radio 2 West-Vlaanderen. 

"Het was in 2008", vertelt David Dehenauw. “Uiteindelijk kwam die tornado niet tot in België. Maar in Haumont, een Frans dorp in de buurt van Maubeuge op amper 10 kilometer van de Belgische grens, hield die erg lelijk huis”. De "minitornado" trof het dorpje erg hard en maakte 3 dodelijke slachtoffers.

De kracht van tornado's wordt geclassificeerd van 0 tot 5, met de zogenoemde Fujita schaal. De tornado in het Amerikaanse Mayfield afgelopen weekend haalde 5 op een schaal van 5. Die in Hautmont 4 op 5.

Oostmalle (1967) en Léglise (1982)

“De zwaarste, die we in België gehad hebben, was in Oostmalle in 1967”, weet Dehenauw. Die haalde 3 op een schaal van 5. Ook in het Ardeense Léglise haalde een tornado in 1982 die kracht.

Moeilijk te voorspellen

"Tornado's kunnen dus ook hier voorvallen. Maar het is bijzonder moeilijk te voorspellen", zegt weerman Dehenauw. “Hoewel we meer en meer de omstandigheden kunnen voorspellen waarin tornado’s gebeuren, kunnen we niet zeggen waar ze precies gaan toeslaan, hoe hevig het zal zijn en wanneer het zal gebeuren. Het gaat om kansen op, maar biedt absoluut geen zekerheid.” 

Meest gelezen