Malta legaliseert als eerste Europese land thuisteelt en persoonlijk bezit van cannabis

Malta is het eerste Europese land dat thuisteelt van cannabis gaat legaliseren. Daarnaast wordt ook het bezit voor persoonlijk gebruik toegelaten en kunnen Maltezen zich aansluiten bij non-profitclubs die cannabis telen voor hun leden. De Maltese president zal de nieuwe wet morgen ondertekenen. In België is cannabis nog steeds een illegale drug. 

Morgen laat het parlement van de kleinste lidstaat van de Europese Unie zich uit over het wetsvoorstel. Als dat gebeurd is, zal ook de president zijn fiat geven. Eerder deze maand keurde de bevoegde commissie het wetsvoorstel al goed. Hoewel de eer lang weggelegd leek te zijn voor Luxemburg, wordt Malta daarmee het allereerste Europese land dat cannabis op verschillende gebieden legaliseert. 

Concreet omvat het wetsvoorstel drie elementen: 

  • Meerderjarige volwassenen mogen vanaf volgend weekend zeven gram cannabis bezitten. 
  • Maltezen krijgen toelating om thuis vier cannabisplanten te telen. Daaruit kunnen kwekers zo’n 50 gram halen. 
  • Liefhebbers kunnen zich aansluiten bij non-profitclubs. Dat zijn verenigingen die cannabis telen voor hun leden. 
In Barcelona zijn non-profitclubs voor cannabis ondertussen al goed ingeburgerd
2016 AP

In landen als Nederland en Spanje worden zulke clubs al een tijdje getolereerd. In Malta zal elke club maximaal 500 leden mogen hebben die nooit meer dan zeven gram met zich meekrijgen. Maandelijks gaat het over een maximum van 50 gram en 20 zaadjes per persoon. Het is verboden voor de organisaties om zich te vestigen binnen een straal van 250 meter van scholen, jeugdhuizen en discotheken. 

Hoewel Malta nu als eerste overgaat tot legalisering, zal het zeker niet het laatste land zijn. In heel wat Europese lidstaten wordt er op dit moment immers gedebateerd over de legalisering van de drug. Een aantal weken geleden kondigde Duitsland bijvoorbeeld aan dat het werk maakt van een legale cannabismarkt. Eerder kwamen Luxemburg en Zwitserland al met vergelijkbare intenties naar buiten. 

Strafbaar feit in België

In België is het telen, bezitten of gebruiken van cannabis nog steeds een strafbaar feit. Zowel minder- als meerderjarige personen die zich daar schuldig aan maken, riskeren een geldboete of een gevangenisstraf. 

Als een minderjarige betrapt wordt, maakt de politie een proces-verbaal op dat naar het parket wordt gestuurd. Die kan daarna beslissen om de zaak te seponeren of de jongere van een adequate straf te voorzien.

Voor volwassenen geldt een lage vervolgingsprioriteit als ze cannabis hebben voor eigen gebruik. Wie maximaal drie gram op zak heeft, wordt niet altijd vervolgd. De drug wordt wel in beslag genomen en de gebruiker krijgt een proces-verbaal onder de neus geschoven. Als het bezit gepaard gaat met verzwarende omstandigheden, zoals het verstoren van de openbare orde, wordt het wel vervolgd. 

Meer informatie over de wetgeving rond cannabisgebruik vindt u hier.

Meest gelezen