(c) Copyright 2018, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Gasprijzen schieten de hoogte in na dreigement Duitsland over gaspijplijn Nord Stream 2

De gasprijs is in Europa vandaag met 10 procent gestegen na een dreigement van Duitsland over de gaspijplijn Nord Stream 2. Duitsland heeft gezegd dat deze gaspijplijn niet in werking zou treden als het conflict tussen Rusland en Oekraïne verder zou escaleren.

Energiehandelaren maken zich al langer zorgen dat de Nord Stream 2, de gaspijplijn die door de Oostzee loopt tussen Rusland en Duitsland, deze winter niet in werking zal treden. 

Vanwege de huidige spanningen aan de grens tussen Rusland en Oekraïne zijn de Amerikanen en de Duitse regering onder Angela Merkel overeengekomen dat deze pijpleiding niet zal worden aangesloten als het tot een nieuwe escalatie komt.

De prijs voor een megawattuur gas op de Nederlandse gasbeurs is nu gestegen naar 116,39 euro. Dat is de hoogste prijs sinds in oktober een piek van meer dan 162 euro werd bereikt. In Duitsland steeg de prijs voor een megawattuur gas ook met bijna 10 procent tot 205 euro.

Deze prijsstijging volgt dus op het dreigement van Duitsland dat de omstreden gaspijpleiding er niet komt als er een nieuwe escalatie is tussen Rusland en Oekraïne. Rusland laat wel weten dat de uitbater van de pijplijn er nu alles aan doet om aan de eisen die Duitsland eerder al stelde te voldoen.

Gasprijs al langer onder druk

De gasprijs staat sowieso al onder druk omdat het kouder wordt in Europa en er minder stroom wordt opgewekt met windenergie omdat het minder hard waaide de afgelopen tijd. Verder werd de vrees voor gastekorten aangewakkerd door de dreigingen van Wit-Rusland.

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko dreigde in november de toevoer van gas naar Europa af te sluiten als de Europese Unie zijn land sancties oplegt vanwege de migrantencrisis. Vanuit de Europese Unie kwam er veel kritiek op het regime in Minsk voor hun omgang met migranten. Zij worden al maanden niet tegengehouden bij hun reis naar de EU en zouden daarbij hulp krijgen van de Wit-Russische autoriteiten.

Meest gelezen