Alexander Dumarey

Planeet Frank: over methaan, weerpatronen en waterstof

De klimaatconferentie COP26 in Glasgow leverde interessante beloftes op. Er kwamen ook een heleboel nieuwe inzichten. En dus kropen jullie in de pen voor bijkomende uitleg. 

Weerman Frank Deboosere zoekt een antwoord op jouw vragen over het klimaat en allerlei weerfenomenen. Antwoorden krijg je in deze maandelijkse podcast: Planeet Frank. 

Er ging tijdens de klimaatconferentie COP26 in Glasgow heel wat aandacht naar methaan. Danny wil weten hoe belangrijk dat broeikasgas is. Wat bijvoorbeeld met het methaan dat in de smeltende permafrost opgeslagen zit en vrij begint te komen? Moet daar niet evenveel aandacht aan besteed worden als aan CO2?

Bron: Zachary Labe. We zien in deze tabel een toename van methaan in de atmosfeer.

Dirk heeft opgemerkt dat ons weer soms dagenlang min of meer hetzelfde blijft. Is dat toeval of zit er meer achter? Voor de verklaring moeten we het hogerop zoeken. 

Bron: WX Charts

In deze podcast kijken we ook naar waterstof als mogelijke oplossing voor onze klimaat- en energieproblemen. Professor Annick Hubin van de VUB is mijn gast. 

Planeet Frank is een maandelijkse podcast over weer en klimaat. de montage is van Christine Van Tichel. 

Zelf een vraag over het klimaat of het weer? Je kan ze stellen via planeetfrank@vrt.be, via sociale media met #planeetfrank. Of je kan het formulier hieronder invullen.

Meest gelezen