Sputnik

Russische president Vladimir Poetin verdiende extra centje als taxichauffeur begin jaren 90 

De Russische president Vladimir Poetin heeft na de ineenstorting van de Sovjet-Unie (USSR) in 1991 gewerkt als taxichauffeur om zijn brood te verdienen. Dat onthult hij in een Russische documentaire die gisteren is uitgezonden. Hij verduidelijkt in de film ook nog eens hoe hard hij de uiteenvalling van de Sovjet-Unie betreurt.

Poetin beschreef het uiteenvallen van de Sovjet-Unie als het einde van het “historische Rusland”. De economische problemen die erbij kwamen kijken dwongen daarnaast veel Russen om op zoek te gaan naar nieuwe manieren om geld te verdienen.

Ik vind het niet zo aangenaam om over te praten, maar het is wel de waarheid

Vladimir Poetin, Russische president

Het is algemeen bekend dat Poetin de ineenstorting als een tragedie beschouwt, maar zijn opmerkingen over zijn persoonlijke moeilijkheden in die tijd zijn nieuw. "Soms moest ik bijverdienen", zegt hij in de documentaire “Russia, latest history”. "Ik bedoel dan dat ik bijverdiende als privé-chauffeur. Ik vind het niet zo aangenaam om over te praten, maar helaas is het wel de waarheid.”

In die tijd waren taxi's zeldzaam in Rusland, en veel particulieren gaven ritjes aan vreemden om de eindjes aan elkaar te knopen. Sommigen gebruikten zelfs werkvoertuigen, zoals ambulances, als taxi.

Opmerkingen zijn niet onschuldig

De opmerkingen van Poetin over de geschiedenis van Rusland lijken onschuldig, maar kunnen speculaties aanwakkeren over zijn bedoelingen met Oekraïne, dat vroeger deel uitmaakte van de Sovjet-Unie.

Rusland heeft al een tijdje meer dan 90.000 manschappen verzameld aan de grens met Oekraïne en er wordt gevreesd voor een invasie. Rusland ontkent dit nog momenteel, en beschuldigt Oekraïne van provocatie.

Poetin werkte voor het uiteenvallen van de Sovjet-Unie als agent bij de veiligheidsdienst, de KGB. Hij zegt dat hij ontslag heeft genomen bij de KGB na de staatsgreep van augustus 1991 tegen Sovjet-president Michail Gorbatsjov. Die staatsgreep leidde uiteindelijk tot het uiteenvallen van de USSR.

Begin jaren 90 begon Poetin te werken voor de burgemeester van Sint-Petersburg, Anatoli Sobtsjak. Dat was het prille begin van zijn politieke carrière. 

Meest gelezen