2021 (2021 (Photographer) - [None]

Omikron is ook bij ons aan opmars bezig: zijn we voorbereid? En hoe bezorgd moeten we zijn?

De omikronvariant van het coronavirus is ook in ons land aan een opmars bezig. Wat is de huidige stand van zaken, moeten we ons zorgen maken en zijn we er wel voldoende op voorbereid? Het is maar een kleine greep van de vele vragen die onze redactie binnenkrijgt over die omikronvariant. Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) legt uit.

Wat is de huidige stand van zaken in ons land?

De omikronvariant is ook in ons land aan een opmars bezig. "Ongeveer 10 dagen geleden was omikron goed voor 0,3 procent van de stalen, nu is dat al 3 procent", legt Van Ranst uit. "Dus dat is maal tien op ongeveer evenveel dagen tijd."

De viroloog verwacht dat dit aantal nog fors zal stijgen. "Het gaat een groter deel van de virusmarkt innemen", zegt hij. "In Engeland zit men nu al aan 30 procent. Het is mogelijk dat we over tien dagen ook aan dat soort cijfers zitten."

Hoe bezorgd moeten we zijn?

De hamvraag is dan natuurlijk of we ons ernstige zorgen moeten maken of niet. "Veel berichten zijn geruststellend over het ziektemakend vermogen", sust Van Ranst. Al moeten we wel afwachten wat dat in de praktijk bij ons zal geven.

"We moeten nog lokaal zien wat dat gaat brengen", zegt Van Ranst:

Videospeler inladen...

Momenteel is het nog te vroeg om een impact te zien op de ziekenhuisopnames. "Veel omikronbesmettingen zitten nu nog in een vroeg stadium en hebben dus nog geen of een heel kleine invloed de hospitalisatiecijfers. Waarschijnlijk zal dat wel veranderen."

De ziekenhuisopnames zijn momenteel nog aan het dalen:

Zijn we hier voldoende op voorbereid?

Kan onze zorg dit er nog bij nemen? "We zijn voorbereid omdat we de vorige golven al kennen", zegt Van Ranst. "Dit is wel veel besmettelijker en kan dus wel vlug gaan. Dit hebben we nog niet in die mate gezien. Alles zal afhangen van de druk op de ziekenhuizen."

Momenteel dalen de coronacijfers nog (zie grafiek onder) en de viroloog verwacht dat dit nog wel enkele dagen kan blijven doorgaan. Tot de besmettelijkere omikronvariant de dominante variant wordt en het aantal wellicht opnieuw gaat stijgen.

Moeten we nu versneld boosterprikken zetten?

In het Verenigd Koninkrijk waar de omikronvariant stilaan de deltavariant begint te verdringen, wordt de boostercampagne versneld. "Men heeft de termijnen verkort tussen de laatste prik en de booster", zegt Van Ranst. "Dat moeten we ook overwegen. De vraag is alvast gesteld aan de Hoge Gezondheidsraad."

Zolang die termijn niet ingekort wordt, is het opschalen van de boostercampagne volgens de viroloog bij ons niet zo zinvol. "De risicogroepen hebben al grotendeels hun booster gekregen", legt de viroloog uit. "Het is pas als we die termijn verkorten dat we weer massaal kunnen vaccineren."

"In een ideale wereld zouden we beter nog sneller boosteren", zegt Van Ranst, "maar als je ons vergelijkt met veel andere landen dan hebben we al veel boosters gezet."

Bekijk hier de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen