Transgender Senne Knuts uit Kortessem over zijn transitie: “Soms schiet mijn stem door en dat vind ik zalig”

Het thema van De Warmste Week dit jaar is “kunnen zijn wie je bent”. En voor wie dat zeker geldt, is Senne Knuts uit Kortessem. Hij werd 17 jaar geleden geboren als meisje en is nu op weg om een jongen te worden: “Het voelt als thuiskomen in mijn eigen lichaam.”

“Als ik voor de spiegel sta en een meisjeslichaam zie, is dat zo confronterend. Het klopt gewoon niet.” Senne is geboren in het verkeerde lichaam. Uiterlijk is hij een meisje, maar vanbinnen voelt hij zich een jongen. In die tweestrijd komt nu verandering. Senne is in transitie, op weg om een jongen te worden. Daarom draagt hij een binder, dat is een soort BH die veel strakker zit, een elastiek die de borsten dicht tegen het lichaam drukt. “Eigenlijk mag je die binder maar 8 uur per dag dragen, maar ik slaap er ook mee”, geeft Senne toe.  “Erg ongezond, maar die borsten horen echt niet bij mij.”

Als ik voor de spiegel een meisjeslichaam zie, klopt dat gewoon niet

Een aantal jaar geleden kwam Senne er mee naar buiten dat hij lesbisch was, maar al snel had hij door dat ook dat niet klopte. Om af te tasten wat er dan wel aan de hand was, vroeg hij aan een vriendin om hem aan te spreken met hem en hij. “En dat voelde zoveel beter, het leek gewoon te kloppen met wie ik ben”, zegt Senne. Toch heeft Senne het nog een aantal jaren voor zichzelf gehouden voor hij uit de kast kwam. 

De reacties

"Ik vond het best wel eng om het thuis te vertellen. Maar nadien gezien vielen de reacties mee.  Blijkbaar hadden mijn ouders vroeger al tegen mekaar gezegd dat ik me vroeg of laat zou uiten als transgender.” En Senne z’n oma was er kort over. “Ach, hij is toch altijd al onze kwajongen geweest”, was haar antwoord op het nieuws.  

Voor Senne zijn broer was het moeilijker. Hij kon het eerst niet plaatsen, ook door z’n autisme. “Grote veranderingen zijn niet makkelijk voor hem, dus dat heeft even geduurd. Maar nu beschouwt hij me echt als zijn broer, we gamen samen en dat voelt goed”, zegt Senne. 

Toen mijn vriendin over me praatte als hij of hem voelde dat zo juist

Senne is trouwens niet zomaar een naam. Mocht hij als jongen geboren zijn, dan hadden zijn ouders hem Senne genoemd. Die naam staat nu ook op zijn identiteitskaart. “Toen ik met mama naar het gemeentehuis ging voor het rijbewijs van mijn bromfiets, hoorden we dat die naamsverandering met toestemming van de ouders meteen kon. Dat hebben we toen ook gedaan. In de weken daarna zorgde dat wel eens voor verwarring bij ons in huis, maar nu is iedereen het gewoon.” 

Geen weg terug

In juni had Senne zijn eerste afspraak in de transgenderkliniek van het ZOL in Genk. “Ik heb echt afgeteld naar die dag. Na heel wat gesprekken met psychologen en psychiaters ben ik dan enkele weken geleden gestart met de hormonenkuur. Dat is een belangrijke stap in het proces. 

Mijn stem zal over enkele weken beginnen te zakken. Af en toe schiet mijn stem al een keer door en dat vind ik zalig”, lacht Senne. “Ik wil ook graag mijn baard laten staan.” Als Senne zijn stem gezakt, is dat onomkeerbaar. Maar hij is zeker van zijn stuk. 

Stappenplan

De volgende stap is borstamputatie. Over zes maanden zou Senne aan de beurt zijn. Maar een geslachtsoperatie is voorlopig nog niet aan de orde. “Ze hebben me aangeraden om daar nog een paar jaar mee te wachten. Het risico op complicaties is nog te groot. Maar ik ben nog jong, ik heb nog tijd.” 

De Warmste Week

Omdat Senne maar al te goed beseft wat het wil zeggen om te kunnen zijn wie je bent, verkoopt hij voor de warmste week stressballetjes en zelfgemaakte kerstkaarten. Wil je Senne steunen, dan kan dat via deze link.

Meest gelezen