Voel je je niet goed in je vel als student? Dan is online platform MoodSpace iets voor jou

Vanaf vandaag krijgen studenten die het wat moeilijk hebben toegang tot MoodSpace, een nieuw online platform met een breed aanbod aan hulpverlening. Studenten krijgen zo op een laagdrempelige manier betrouwbare info over mentale gezondheid, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Op MoodSpace vind je onder meer verhalen van studenten, concrete tips, online zelfhulpmodules en wegwijzers naar andere begeleiding.

Zelfs los van de coronapandemie kan de studententijd een turbulente periode zijn, waarbij sommige studenten het soms moeilijk krijgen. Uit onderzoek blijkt dat 75 procent van alle mentale problemen ontstaat vóór de leeftijd van 25 jaar.

"Studenten hebben zogezegd allemaal de beste tijd van hun leven, waardoor er in het verleden weinig aandacht voor hun mentaal welzijn was", zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). "De coronacrisis heeft veel mensen wakker geschud. We grijpen het momentum nu aan om werk te maken van een beleid rond het mentaal welzijn van studenten."

Mentale gezondheid zal nooit meer een blinde vlek zijn

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA)

Daarom is er nu MoodSpace. De lancering van dit interactieve platform gebeurt niet toevallig net voor het begin van de blokperiode. Studenten krijgen via MoodSpace betrouwbare informatie over mentale gezondheid. 

Het platform moet mentale gezondheid ook meer bespreekbaar maken door bijvoorbeeld ervaringen uit te wisselen. Studenten kunnen er als ze dat willen volledig anoniem terecht. Ook voor docenten, studentenbegeleiders, studentenpsychologen, ouders en andere geïnteresseerden kan MoodSpace interessant zijn. Het initiatief wordt trouwens mee gedragen door de hogescholen en de universiteiten.

Weyts noemt MoodSpace "een warm bad". "Studenten kunnen er de weg vinden naar hulp, ze kunnen hun weerbaarheid vergroten en ze kunnen bijleren over henzelf en hun vrienden. Mentale gezondheid zal nooit meer een blinde vlek zijn." 

Het is zeker een website waaruit iedereen iets kan halen

Studente Carola

"Studenten moeten elkaar een beetje kunnen helpen en ik denk dat de website echt de moeite waard is", zegt laatstejaarsstudente informatica Carola, die zelf heeft meegewerkt aan MoodSpace. "Zeker eens kijken. Het is een website waaruit iedereen wel iets kan halen."

Meer informatie vind je op de gloednieuwe website MoodSpace.

Meest gelezen