Peter Malaise

Bakens van bomen Avelgem: "Zelfs Koning Albert kwam hier incognito de boom bewonderen" 

In Zuid-West-Vlaanderen zijn ze op zoek naar oude bomen met een verhaal. Onder de noemer Bakens van Bomen zijn er nu al zo'n 20 bomen aangeduid. De bomen maken bijvoorbeeld deel uit van een legendarisch stadsverhaal of hebben een grote erfgoedwaarde. 

Het is de intercommunale Leiedal die samen met 13 gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen een inventaris wil maken van opmerkelijke bomen, zegt Kevin Coucke van Leiedal. "Zuid-West-Vlaanderen telt amper beschermde landschapselementen. Inwoners, maar ook toeristen kunnen bomen doorgeven die een geschiedenis, een specifieke locatie of betekenis hebben. De bomen mogen op openbaar domein of op privégronden staan, maar ze moeten zichtbaar zijn van op straat. Het is niet de bedoeling deze bomen te beschermen, maar wel om ze op te lijsten en ze te verzamelen op een website."

De boom van Albert II en filmlocatie

Avelgem heeft alvast 1 boom op de lijst gezet, zegt schepen Tom Beunens (Tandam): “Dat is één van de typerende bomen in ons Scheldelandschap. Het is een wilde paardenkastanjeboom, meer dan 100 jaar oud en 15 meter hoog. Er hangt zelfs een kleine camera in die het restaurant De Prairie in de gaten houdt.

Toenmalig prins Albert, onze latere koning Albert II, kwam hier vaak incognito en met de motorfiets proeven van de befaamde paling in ‘t groen” zegt de schepen. “Onze paardenkastanje is een iconische en veel gefotografeerde boom. Ook de Scheldebocht zelf is befaamd. Hij komt namelijk voor in Wenn die Sonne wieder scheint, een Duitse speelfilm van Boleslaw Barlog uit 1943, gebaseerd op de Vlaschaard van Streuvels. Een controversiële film gezien de nazi-Duitse bezetting in die periode, maar hij toont wel het belang aan van de locatie in het Avelgemse landschap.”

De Zwevegemse Mammoetboom

Zwevegems burgemeester Marc Doutreluingne (Lijst Burgemeester) kan dan weer niet zwijgen over de Zwevegemse Mammoetboom. “De boom is de enige soort die een bosbrand kan overleven” zegt hij. “Hij staat in het Banhoutbos in Heestert. De boom werd gebruikt als uitkijkpost door de Duitsers tijdens de oorlog. Deze boom is 35 meter hoog.”

Bomen kan je doorgeven via deze website.

Meest gelezen